EGM, 45 kilometre hızla giden ve bir trafik kazasında çarpma neticesi aniden duran otomobildeki insanların kemer takmamaları halinde nasıl bir tehlike ile karşılaştıklarını anlattı.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi'ne göre, 45 kilometre hızla giden ve bir trafik kazasında çarpma neticesi aniden duran otomobildeki 25 kilogramlık çocuk, öne fırlayınca yavru fil ağırlığına ulaşırken, aldığı darbe de 3. kattan düşmekle eş değer oluyor.
EGM ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından ülkenin birçok ilinde ''Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi ve Bilinçlendirilmesi'' toplantıları düzenleniyor.
Bu toplantılarda, emniyet kemeri kullanımı üzerinde yoğun durulurken, Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan tanıtım filmlerinde konuya dikkat çekiliyor.
Özellikle emniyet kemeri takılmadığı zaman araç içindekilerin başına gelebileceklerin anlatıldığı tanıtım filmine göre, kazaların yüzde 98'i insan davranışlarından kaynaklanıyor.
Bir kaza sırasında sürücü ve yolcuların başına gelebilecek en büyük felaketin, aracın dışına fırlamak ya da içinde oraya buraya savrulmak olarak gösterildiği tanıtım filminde, ''Oysa aracın içinde sizi hayata bağlayacak çok basit bir mekanizma bulunuyor. Bununla ya üç saniye içinde hayata bağlanıyorsunuz ya da şansınızı oldukça zorluyorsunuz'' ifadelerine yer veriliyor.
-''Sürücünün direksiyona çarparak göğsüne aldığı şiddet 6 ton''-
Saatte 45 kilometre hızla giden bir otomobilin karıştığı trafik kazasının anlatıldığı tanıtım filminde şunlar kaydediliyor:
''45 kilometre hızla hareket eden araç, bir engele çarptığında olağanüstü bir güçle frenlenir. Ortaya çıkan muazzam enerjiye insan kas ve kemik yapısı direnemez. Emniyet kemeri takılı olmayanlar aynı süratle harekete devam ederler. Sürücünün direksiyona çarparak göğsüne aldığı şiddet tam 6 tondur. Arka koltuk güvenli gibi görünür. Böyle bir çarpmada 25 kilogramlık bir çocuğun öne fırlarken ağırlığı yavru bir fil kadardır. Çocuğun aldığı darbe ise 3. kattan düşmekle aynıdır. Arka koltukta emniyet kemeri takmamış bir yetişkin ise hem kendine hem de öndekilere ölümcül zararlar verir. Arabadaki herkesin doğru yerde ve doğru şekilde oturduğundan emin olun. Aksi takdirde sonuç gerçekten korkunç olacaktır. Yaşamak ve yaşatmak sizin elinizde. Emniyet kemeri sizi hayata bağlar.''
-''Çocuk koltuğu kullanımında da artış var''-
Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yaz aylarında tatil yolculuklarının arttığını belirterek, ''Sadece bu dönemde değil her zaman büyük önem taşıyan emniyet kemeri kullanımına dikkat edilmesini, özel gösterilmesini istiyoruz'' dedi.
Emniyet kemeri kullanımına ilişkin tanıtım filminde anlatılanların araştırmalarla ortaya konulmuş doğrular olduğunu dile getiren Avan, şöyle konuştu:
''Emniyet kemeri takılmaması, ağır yaralanma ve ölme riskini artırıyor. Arka koltukta oturan, öndeki kişiyi de etkiliyor. Araç kapasitesinin üzerinde yolcu bindiriliyor. 'Station wagon' tipli araçların bagajlarına çocukların oturtulduğunu görüyoruz. Bunlar gerçekten çok tehlikeli durumlar. Ön koltukta oturanın kucağında çocuk olduğunu görüyoruz. Bunlar oldukça tehlikeli. Kendi çocuğumuzu hava yastığı gibi kullanıyoruz. Hiç kıyamadığımız gözümüz gibi baktığımız çocuğumuzu hava yastığı gibi kullanmak gibi ihmalkarlığa kapılıyoruz. Sürücülerin ve araç içindeki yolcuların mutlaka emniyet kemeri takmalarını istiyoruz.''
Avan, son yıllarda emniyet kemeri kullanımına ilişkin artışlar olduğunu, ancak yeterli olmadığını belirterek, ''Çocuk koltuğu kullanımında da artış var. Herkesin emniyet kemeri takması, kurallara uygun olarak hareket etmesinin, bir stres ortamı değil sevinç, yaşam kaynağı olmasını diliyoruz'' diye konuştu.