Türk otomotiv sanayinin ihtiyacı olan test pistinin yeri konusunda henüz kesin karara varılamazken, Bursa, ev sahipliği için ısrarlı...
Son yıllarda tasarım ve Ar-Ge çalışmalarını yoğunlaştıran Türk otomotiv sanayinin, her fırsatta dile getirilen en büyük eksiklerinden biri, somut karar için beklemede. Tasarım doğrulama, dayanıklılık ve yol testlerinin gerçekleştirileceği test pisti için uzun süredir yürütülen çalışmalar, yer konusunda verilecek kesin karara odaklanırken, Bursa, ev sahipliğinde ısrarlı.
Halen yılda bir milyon adedin üzerinde üretim yapan ve yıllık iki milyon adet üretim kapasitesine ulaşmayı hedefleyen otomotiv sanayinin, küresel anlamda rekabetçiliğini sürdürebilmek amacıyla gerçekleştirdiği ataklardan biri olan test pisti konusunda, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından başlatılan çalışmalar, daha sonra Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) devredilmişti. TSE’nin öz kaynaklarından, 150 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldığı belirtilen test pistinin yapılacağı yer konusunda henüz somut kararın alınmadığı kaydediliyor.
Geçtiğimiz günlerde gazetecilerin soruları üzerine bir açıklama yapan TSE Genel Müdürü Hulusi Şentürk, 5 aday arasından son olarak Antalya ile Bursa’nın öne çıktığını, ancak merkezin hangi ilde yapılacağına ilişkin son kararın henüz alınmadığını söyledi. OSD, test pisti için yaptığı çalışmalarda Antalya yakınlarındaki bir araziyi bu iş için en uygun yer olarak seçmişti. Çalışmaların TSE’ye devredilmesinden sonraysa adaylar 5’e çıkmıştı. Bu adaylar arasında Antalya’nın yanı sıra Bursa, Kocaeli gibi şehirler de bulunuyordu.
‘Pist Bursa’ya yakışır!’
Daha önce çeşitli toplantılarda test merkezine ev sahipliği yapma konusundaki kararlılıklarını dile getiren Bursalı sanayiciler, son açıklamalar sonrasında çağrılarını yineledi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker, kurulması planlanan otomotiv test merkezinin mutlaka kendi şehirlerinde olması gerektiğini bir kez daha yineleyerek, bunun için arazilerinin de hazır olduğunu kaydetti.
“Ülkede üretilen her iki motorlu araçtan biri Bursa’da üretilirken, otomotiv test merkezinin otomotivle ilgili olmayan bir kentte kurulması düşünülemez” diyen Parseker, test merkezi için gerekli 3 bin dönümlük arazi için gerekli girişimlerin yapıldığını, kentteki yerel yönetimin ve sivil toplum kuruluşlarının da bu projeyi desteklediği belirtti. Parseker, test merkezinin olmayışının yıllardır üzerinde durulan bir problem olduğunu hatırlatarak, “Testler yurt dışında yapılmak zorunda kalındığı için bilginin gizliliğinden rekabet dezavantajına kadar ortaya birçok sakınca çıkıyor. Proje bazında 10-15 milyon euro’yu bulan test maliyeti de cabası” ifadesini kullandı.
Belirli şartları var
Yaklaşık 120 milyon dolara malolması ve 500 kişilik istihdam sağlaması beklenen test pistinin dünyada 6 ülkede benzerleri bulunuyor. Söz konusu pistin uzunluğunun 4 kilometre, eninin ise 1 kilometre olması gerekiyor. İklimin ılıman olması, bölgedeki rüzgarların şiddeti ve arazinin denizden yüksekliğinin 300 metreden daha aşağıda olmaması gibi farklı kriterler de aranmakta. Zemin sertliği ve arazinin çevresinin korunaklı olması da gizlilik açısından büyük önem taşıyor. Merkez sayesinde Türkiye’de geliştirilen ve tasarlanan araçların yol ile dayanıklılık testleri ülkemizde yapılabilecek. Pistte otobüsten kamyona ve binek otomobile kadar farklı araçların testlerinin yapılması öngörülüyor. Piste, farklı ülkelerin de ilgi gösterebileceği de beklentiler arasında.
Neler gerekiyor?
* Çevresinin özellikle gizlilik açısından güvenli ve korunaklı olması
* Denizden yüksekliğinin 300 metreyi aşmaması
* Rüzgarın en fazla 3 m/sn hızla esmesi
* Zeminin düz ve sert yapıda olması
* Sıcaklığın aşırı olmaması, 12 ay kullanıma imkan sağlaması
* 4 kilometrelik uzunluk
* Yurtdışındaki ilgili kuruluşlara akredite olması ve uygunluğunun tescillenmesi.