Formula 1 CEO'su Stefano Domenicali, şampiyonada teknik kurallar üzerine daha fazla tartışma görmek istediğini belirtti.
Ferrari'de ticari bölümde başlayan kariyeri, sportif direktörlük ve ardından Jean Todt'un ayrılışı sonrası takım patronluğu görevine kadar uzanan Stefano Domenicali, 2000'ler ve 2010'larda birçok teknik tartışmada olayların hem içinde hem de karar mercilerinde yer aldı.
İtalyan yönetici, özel röportajda Ferrari'nin 1999 Malezya Grand Prix'sinde çifte diskalifiye edildiği olayı da hatırlattı. O yarışta takımın bargeboard'larının kurallara aykırı olduğu tespit edilmiş, bu karar Mika Hakkinen'e şampiyonluğunu erken kazandıracak gibi görünmüştü.
O dönem Ferrari'nin teknik direktörü Ross Brawn, ilk etapta hatayı kabul etmiş görünse de temyiz sürecinde Ferrari, 5 mm'lik tolerans tanımındaki belirsizliklere dayanarak kararın iptalini sağlamıştı. Böylece Eddie Irvine'in galibiyeti geri verilmiş ve şampiyonluk mücadelesi Suzuka'daki son yarışa taşınmıştı.
Domenicali ayrıca, ilerleyen yıllarda bazı takımların geliştirdiği ve şampiyonluk yarışında avantaj sağlayan, ancak daha sonra yasaklanan teknik çözümleri de andı.
Bunlar arasında çifte difüzör, FRIC (aktif süspansiyon benzeri sistem), kütle amortisörü ve F-duct sistemleri yer aldı. Domenicali, bu tarz yeniliklerin artık daha sıkı kurallar nedeniyle azaldığını söyledi.
Domenicali, "Bunların hepsini yaşadım 1999 Malezya'da yaşadım: Çift katmanlı difüzör, FRIC, kütle amortisörleri, F-duct'lar… Bunların hepsi F1 tarihinin bir parçası."
"Eskiden neredeyse her pazar günü teknik ve sportif kurallar üzerine doğrudan tartışmaların içindeydim. O zamanlar, bugüne kıyasla çok daha geniş gri alanlar vardı. Ama F1 dünyası, hâlâ sınırları zorlamayı biliyor."
"Açık konuşmak gerekirse, bugünkü tartışmalar bana göre oldukça küçük çaplı. Hatta bu tür olayların biraz daha fazla olması iyi olurdu, sonuçta bunlar sporun adeta tuzu biberi."
Günümüz izleyicisinin, teknolojik gelişimle eğlencenin birlikte yürüdüğü alanlara daha açık olduğunu belirten Domenicali, F1'i yönetenlerin bu noktaları dikkate alması gerektiğini söyledi.
"Benim kuşağımdaki taraftarlar, performans ve teknolojik ilgiyi yaratan unsurları yeniden düşünmeli."
"Sürdürülebilir yakıtlara odaklanmak kesinlikle doğru bir yön. Ama takımların kendi vites kutularını tasarlamak için devasa bütçeler ayırması artık mantıklı değil."
"Performans kazancı çok az. Taraftarlar artık bunu heyecan verici bir gelişim alanı olarak görmüyor. Bizim de teknolojinin eğlenceyle kesiştiği alanları belirlememiz gerekiyor."
"Bir zamanlar öncü görülen birçok alan, artık büyük yatırımları haklı çıkarmıyor. Bu değişen tabloyu kabul edecek cesarete sahip olmalıyız."
tr.motorsport.com