Afrika kıtası, Formula 1 takviminden 30 yıldan fazla süredir bulunmuyor. Son yarış, 1993 yılında Güney Afrika'nın Kyalami Pisti’nde yapılmıştı. Ancak bu uzun ayrılık sona ermek üzere.
Bunun en büyük nedenlerinden biri, Formula 1 Başkanı Stefano Domenicali’nin, ünlü pilot Lewis Hamilton’a kariyeri bitmeden Afrika’da bir yarış düzenleneceği sözünü vermesi.
Ayrıca son dönemde Afrika’daki ülkelerin Formula 1’e olan ilgisi ve bu alandaki yatırımlarını artırma isteği de dikkat çekiyor.
Ruanda, Afrika’da Formula 1 yarışına ev sahipliği yapma konusunda büyük bir avantaja sahip gibi görünüyor.
Formula 1 Grubu’nun Başkanı ve CEO’su Stefano Domenicali, Autosprint dergisine verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: “Formula 1 takvimine bakarsak, Afrika'nın eksik olduğunu görüyoruz."
"Bu konuda çözüm bulma konusunda kararlıyız. Şu anda Ruanda ile ileri düzeyde görüşmeler yapıyoruz."
"Güney Afrika da yeniden devreye girdi ama şu anda Ruanda ile daha derin bir diyalog içerisindeyiz. Yine de kısa vadede bir,
Ruanda’nın bu yarış için öncelikli olmasının en büyük nedenlerinden biri, ülkenin devlet başkanı Paul Kagame’nin bu konuda gösterdiği büyük çaba.
Kagame, geçtiğimiz Eylül ayında Singapur’da Liberty Media yetkilileriyle görüşerek ülkesinin Formula 1 adaylığını destekledi.
Ayrıca Ruanda, spor aracılığıyla ülkenin imajını geliştirmeye yönelik büyük yatırımlar yapıyor.
2024 Aralık ayında FIA Yıl Sonu Ödül Töreni’ne ev sahipliği yapan Ruanda, 2025 yılında da Dünya Karayolu Bisiklet Şampiyonası’nı düzenleyecek.
Ruanda’nın planı, başkent Kigali’de kalıcı bir yarış pisti inşa etmek. Ancak böyle bir pistin inşası zaman alacağı için Güney Afrika bu konuda avantajlı olabilir.
Güney Afrika'nın Kyalami Pisti zaten hazır durumda ve Johannesburg ile Pretoria şehirlerine yaklaşık 30 kilometre mesafede yer alıyor.
Güney Afrika Spor Bakanı Gayton McKenzie de yaptığı açıklamada, 2026 veya en geç 2027 yılında Formula 1 takvimine girmeyi hedeflediklerini belirtti.
Formula 1 Başkanı Stefano Domenicali, takvimde yeni yarışlara yer açmanın zorluklarından da bahsetti: “Bir yandan uzun vadeli sözleşmeleri olan pistlerin etkinlik kalitesini artırmaları için onları teşvik ediyoruz. Diğer yandan takvime girmek isteyen birçok ülke var ama onlara yer açmak kolay değil."
"2026’da Madrid yarışa dahil olacak ve Barselona ile dönüşümlü olmayacak. Barselona’nın da takvimde kalmak istemesi nedeniyle onlar için de bir çözüm arıyoruz."
"Bu çözüm, Imola ve Spa gibi pistlerle dönüşümlü yarışlar olabilir.”
Sonrasında Domenicali, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerle temas halinde olduklarını vurguladı.
İtalyan patron şöyle dedi: “Tayland, Güney Kore, Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerle de temaslarımız sürüyor."
"Özellikle Arjantin, genç pilot Franco Colapinto’nun F1’e adım atmasıyla daha fazla baskı yapmaya başladı. Ancak takvimde sadece 24 yarış var. Herkes F1 takviminde yer alıp, yatırım yapmak istiyor.”
tr.motorsport.com