1 Serisi Coupe’nin yerini alan BMW 2 Serisi Coupe Türkiye’de sadece 184 HP’lik 220d versiyonuyla satılıyor.
Spor otomobil müşterileri için farklı boyutlarda alternatifler sunan BMW, giriş seviyesine güncel 1 Serisi’den türettiği 2 Serisi Coupe'yi yerleştirdi. 1 Serisi HB’ye göre 110 mm daha uzun olan 2 Serisi Coupe’yi yerini aldığı 1 Serisi Coupe'yle kıyasladığımızda, 72 mm daha uzun, 32 mm daha geniş ve dingil mesafesinin de 30 mm daha fazla olduğunu görüyoruz. 4 Serisi Coupe’ye göreyse 206 mm daha kısa ve 41 mm daha yüksek bir karosere sahip.
4 Serisi’ne göre daha “normal” görünen 220d, daha küçük olmasına rağmen 2+2 kişilik oturma kapasitesine sahip kabininde yeterli yaşam alanı sunabiliyor. Ön koltuklarda uzun boylular bile rahat ederken, arka koltuklarda da iki yetişkin için yer var. M donanımıyla gelen spor ön koltuklarda baldır ayarı da düşünülmüş. Arka koltuklarda, uzun yolculuklarda konfor eksikliği yaşansa da genişlik bu tür bir otomobil için yeterli. iç mekanda sade ve işlevsel çizgiler kullanılan 220d , malzeme ve işçilik kalitesiyle de markanın standarüarını temsil ediyor. Orta konsolda yumuşak plastik malzemeler kullanılırken, sert plastik malzeme de kalite hissini azaltmıyor. Kapı içerisindeki küçük eşya gözlerinin genişliği yeterliyken, 1 Serisi Coupe’ye göre 20 litre artan 390 litrelik bagaj hacmi de başarılı bir değer.
BMW 220d’de önde uzunlamasına yerleştirilen 2,0 lt'lik dizel motor, 184 HP gücüyle başarılı hızlanma verileri sunuyor. Alt devirlerden itibaren güçlü hissettiren Twinpower Turbo teknolojili motor 1750 ile 2750 d/d arasında 380 Nm’lik maksimum torka ulaşabiliyor. 7,7 saniyelik 0-100 km/s test verisi sağlayan 220d performans isteklerini karşılıyor.
Esneklik değerlerine baktığımızda da 220d'nin ani ivmelenmelerde sürücüsünü memnun edebileceğini söyleyebiliriz. Hızlanma konusundaki başarısı göz önünde bulundurulduğunda kompakt coupenin 7,0 lt/100 km’lik test tüketimi de ekonomik tanımını hak ediyor. Yakıt ekonomisi istenildiğinde vites kolunun yanındaki düğme ile Ego Pro modunu devreye sokmak gerekli.
Eco Pro moduyla motor, şanzıman ve klimanın çalışma karakteri ekonomi odaklı bir hale geliyor. 220d’de yoğun trafikte de yakıt ekonomisi yapabilmesi için standart olarak Stop/Start sistemi sunuluyor. Sistemi devre dışı bırakmak isterseniz motoru çalıştıran Start düğmesinin üstündeki düğmeyi kullanmanız gerekiyor. 220d, sadece hızlanırken başarılı değil. Fren testini de başarıyla geçen 220d, 100-0 km/s testinde 36 metrelik dereceye imza atsa da sıcak fren mesafesi uzun.
Anahtarsız çalışan 220d , arkadan itişli bir aktarmaya sahip. Kimilerinin kafasında; “Bu otomobil arkadan çok kayar mı?” sorusu olduğunu biliyoruz. Bu yüzde 220d’nin asfalt zemine tutunmada sorun yaşamadığını bu noktada belirtmeliyiz. Elektronik kilitli diferansiyel sistemine sahip otomobilde, özellikle virajlarda hızı ayarlayamaymca sıklıkla karşılaşılan arkadan kayma eğilimi 220d’de Vites konsolunda, üzerinde Sport/Eco Pro yazan tercih düğmesiyle sürüş karakterini saniyeler içinde değiştirebilirsiniz.
Tutunma noktasını aşan tekerleğin gücü bu sistem sayesinde kısıtlanıp, çizgi dışına çıkmanız engelleniyor. Ama siz ille de arkadan kayma isterseniz, kilitli diferansiyel hariç elektronik yardımcıları devredışı bırakıp arkadan kaymaya iyin verebilirsiniz. Yardımcılar devredeyken, zemin kayganlaştığında ise standart olarak sunulan DSC sistemi devreye girip otomobilin tekrar kontrol edilebilmesini mümkün kılıyor.
Dengeli bir sürüş karakterine sahip olan 220d’nin elektrik destekli direksiyonu sürücünün isteklerini hızla yerine getiriyor. Otomobili yönlendirmek için çaba harcamanız gerekmiyor. Süspansiyon sisteminin de geri bildirimi oldukça başarılı. Bozuk zeminlerde sarsıntı kabine yansısa da ani direksiyon hareketlerinde otomobilin kontrol altında tutulabildiğini bilmek güven veriyor.
BMW 220d’ye alternatif arandığında şimdilik karşısına birebir kıyaslanacak model koymak mümkün değil. Tek rakibi yaklaşık yüzde 30 fiyat farkıyla ulaşılabilen 4 Serisi Coupe.