Eski Formula 1 pilotu David Coulthard, "Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması" kapsamında Bursa'da konferans verdi..
Coulthard, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ekonomi Bakanlığının desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) koordinatörlüğünde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen "Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması" kapsamında verdiği konferansta, sürücüyü başarıya götüren unsurun, ekip çalışması olduğunu bildirdi.
Kariyerinin, yaşanan bilgi devriminden bire bir etkilendiğini belirten İskoç pilot, Formula 1 yarışlarına bir test sürücüsü olarak başladığı dönemlerde elle yazılan notlar, insan deneyimine dayalı tasarımlar çerçevesinde çalıştıklarını ve zaman zaman tahminler yapmak durumunda kaldıklarını anlattı.
Coulthard, yüksek hızda manevra nedeniyle ciddi bir kaza geçirdiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Yapılan araştırmalar sonucu arabanın bazı mekanik aksamlarının yeteri kadar sağlam tutturulmadığı ortaya çıktı. Ekip liderimiz beni ve sorumlu kişiyi çağırdı. Buradaki sorun, toplantıda tartışıldı. Ekip liderimiz çok sinirlendi ama onu işten atmadı. Bunun neden kaynaklandığını anladık, süreçteki dinamikleri çözümlemeye çalıştık ki aynı hata ortaya çıkmasın. İşte bu anlamda ekip ruhu ve ortamı, bir Formula 1 ekibi için son derece önemlidir."
Coulthard, Formula 1 yarışlarında güvenlik anlamındaki inovatif tasarımlarda önemli adımlar atıldığını dile getirerek, çeşitli prototipler üretildiğini vurguladı.
İnovasyonun, Formula 1 yarışları için vazgeçilmez bir kavram olduğuna dikkati çeken Coulthard, "600 kişilik bir ekip, Formula 1 yarışlarında standart bir ekiptir ve 200 şirket çeşitli konularda hizmetlerini sunar. Bu sürece dahil insanların sayısına baktığımızda çok iyi anlıyoruz ki birlikte hizalanmış bir şekilde, el ele çalışmak son derece önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.
-Formula 1 yarışlarının, atmosferi kirlettiği iddiası-
Coulthard, Formula 1 yarışlarının, atmosferi kirlettiğini söyleyenler bulunduğunu anlattı.
Bir transatlantik uçuşun, Formula 1 sezonu süresince salınandan daha fazla karbon açığa çıkardığını ve atmosfere daha çok zarar verdiğini bildiren Coulthard, şunları kaydetti:
"Ar-Ge merkezimizde yeni teknolojiler hakkında çalışıyoruz. 2014'te en gelişmiş güç aktarma sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl, 800 bp'lik bir hacim üzerinde çalışacağız ve saatte 300 kilometrede, aynı hızda bu potansiyeli oluşturacağız. Yüzde 35-40 oranında daha az yakıt tüketen, daha küçük v6 motorları tasarlayarak daha gelişmiş bir e-turbo teknolojisi ile yeniden şarj edilebilen bataryalar üzerinde çalışıyoruz."
Coulthard, rekabette güçlü olabilmek için tasarımın çok önemli olduğunu vurguladı.
Otomotiv sektörünün değişken olduğuna işaret eden Coulthard, "Türkiye'nin otomotiv sektöründe ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu görünce çok sevindim ve büyük keyif aldım. Otomotiv sektöründe Avrupa'da üstleneceğiniz ve üstlenmiş olduğunuz rol, beni gururlandırdı" değerlendirmesinde bulundu.
Daha sonra katılımcıların sorularını yanıtlayan Coulthard'a, OİB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer İltan Bilgin tarafından plaket verildi.