Formula 1'in lider takımları Ferrari ve Mercedes arasındaki fark çok az olsa da onları takip eden ekiplerle fark oldukça fazla.
Bu açıdan Red Bull, diğerlerinin çok geride olmasıyla kendi başına bir alanda mücadele ederken, ilk 4 yarıştaki sıralama performanslarına baktığımızda orta gruptaki takımlar çok geride kaldılar.
Pole pozisyonu ile Ferrari, Mercedes ve Red Bull'un olmadığı ilk araç arasındaki ortalama fark 1.6 saniyenin üzerinde oldu. Avustralya ve Çin'de 1.8, Bahreyn'de 1, Rusya'da ise fark 1.9 saniyeydi.
Bu durum karşısında orta sıralarda mücadele eden Carlos Sainz gibi isimlerin umutsuzluğa kapılması normal çünkü ilk 3 takım yarışı tamamladığında onların alabileceği en iyi sonuç 7.lik oluyor.
Sainz "Bana göre farklı bir kategorideyiz. Onlara bakmıyorum bile. Bu aptalca."
"Artık onlara karşı yarışmıyor olmamız tamamen şaka gibi. Biraz acı veriyor ancak o iki takımdan birisinde olsaydım muhtemelen ben de umursamazdım." demişti.
Farkları azaltma
Valtteri Bottas, Mercedes F1 W08, Sebastian Vettel, Ferrari SF70H, Lewis Hamilton, Mercedes F1 W08, Max Verstappen, Red Bull Racing RB13
Kurallar stabilleştikçe farkların azalması muhtemel. Ancak Mercedes, Ferrari ve Red Bull'un diğerlerinden daha çok kaynağa sahip olduğu ve farkın daha da büyümesi ihtimaller arasında.
İkinci ihtimal gerçekleşirse, o zaman F1 tam olarak iki seviyeden oluşan bir spor olacak. Sadece zengin olan azınlığın kazanma şansı olacak. Bu, F1'in yeni idarecilerinin vizyonlarına karşı bir durum. Ross Brawn, Force India gibi takımların iyi günlerinde yarış kazanabilecek seviyede olması gerektiğini düşünüyor.
Peki bunu taraftarların pek sevmeyeceği düzenlemelerle ya da aradaki farkın daha da açılmasına neden olabilecek yeni kurallarla bunu nasıl başarabilecekler?
Williams'tan Paddy Lowe "Şu bir gerçek ki kuralları değiştirdiğinizde farklar genelde açılır. Kurallar daha stabil ve eski oldukça, grid yakınlaşır. Bu yüzden büyük kural değişiklikleri olduğunda gridde büyük farklar olur." diyor.
Gridin nasıl daha rekabetçi olacağı sorusunun cevabı çok basit değil. Muhtemel çözümlerden birisi düşünce yapısını değiştirerek ortadaki gizem iklimini kaldırıp, takımlar arasındaki sırların diğerlerine daha çok açıklanması olabilir.
Açık teftiş
Denny Hamlin, Joe Gibbs Racing Toyota teknik incelemede
F1'in yönünü değiştirme planları sorulan Brawn, NASCAR'dan öğrendiği bir şeyin kendisini etkilediğini söyledi.
Brawn "Formula 1'deki düşünce yapısında değişiklik olabilir çünkü kaçırmamamız gereken bazı fırsatlar var."
"Biliyorsunuz, NASCAR'da birisi bana sezonun belli noktalarında takımların rakip takımların aracına gidip, onda neler yapıldığına bakabildiğini söyledi."
"Bu şekilde herkesi rekabetçi kılıyorlar. Buna karşı çıkan yok. Kimsenin bir sorunu yok. Bu felsefeyi düşünmemiz lazım." dedi.
Nasıl çalışıyor?
Teknik incelemedeki taraftarlar
Aslında, Brawn'ın söylediği şey sürekli olan bir senaryo. Her yarış hafta sonunda araçlar sıralamalardan ve yarıştan önce, aynı zamanda yarıştan sonra teknik incelemeden geçiyor.
Tüm bu süreç açık bir şekilde yapılıyor ve tüm rakipler her bir inceleme istasyonunda neler yapıldığını gözlemleyebiliyor.
Bir çok pist artık taraftarları da oraya çekiyor. İnceleme istasyonları taraftar alanlarına koyuluyor ve taraftarlar da bu incelemeleri takip ediyorlar.
Buna ek olarak her hafta, galip gelen araç dahil bir çok araç Concord'daki AR&GE merkezine daha fazla inceleme için götürülüyor.
Tüm takımlar, NASCAR yetkilileri tarafından aracın parçalanarak incelenmesi sürecini takip ediyorlar. Sır olan bir şey çıkarsa, böylece herkes hızlı bir şekilde onu öğrenmiş oluyor.
NASCAR başkan yardımcısı Chad Little "Bu açık bir şekilde işleyen süreç. Her takım gelip gözlemleyebilir. Aynı garajdaymış gibi birbirlerinin yanında yer alıyorlar. Kimse bir şey saklamıyor. Parçalar söküldüğünde herkesin gösterimine sunuluyor." dedi.
F1'de düşünce değişikliği
Kimi Raikkonen, Ferrari SF70H
Peki ya F1'de durum nasıl? Honda'nın motor konusunda ihtiyacı olan bilgileri Mercedes ve Ferrari gibi sanat eseri güç ünitelerine bakarak elde ettiğini düşünün. Ya da Williams ve Force India gibi takımların, Red Bull gibi takımların süspansiyon teknolojilerine ve aero konseptlerine yakından bakarak bu teknolojileri daha iyi anladıklarını düşünün.
Daha önce NASCAR'da da çalışan Haas'ın takım patronu Gunther Steiner, NASCAR'daki bu açık teftiş sürecini iyi biliyor ve böyle bir çalışmanın F1'de yapılması halinde küçük takımların hızlı bir şekilde gelişeceğini düşünüyor.
Ek olarak bu taraftarlar için de daha iyi olacak çünkü F1 araçlarını yakından görme şansını yakalayacaklar. F1 araçları normalde garajda, perdelerle gizleniyor. Kimse aracını açık bir şekilde diğerlerine sergilemek istemiyor.
Steiner "Bu işe yarayabilir çünkü iyi bir şey. En azından taraftarlara teknolojiyi gösterebiliriz çünkü bunu yapmamız gerekiyor."
"Anlatacak harika hikayemiz var ancak bunu gizli tutuyoruz çünkü göstermek istemiyoruz. Ancak kurallar dahilinde bunu gösterebilirsek iyi olur." dedi.
F1'in popülaritesinin teknolojik gizemlerinde olduğuna dair düşünceler var ancak Steiner, bu tür açık teftişlerin takımlar arasındaki mücadeleyi durdurmayacağını düşünüyor.
Fernando Alonso'nun aracı McLaren MCL32
Steiner "Bu olay gelişimi durdurur mu bilmiyorum. En azından insanlar bakıp durumu eşitlemeye çalışır. Neler yaptıklarını gördüğünüz zaman siz de yapabilirsiniz. Sıkı çalışmanız gerekiyor ancak en azından taraftarlar neler olduğunu görebilirler."
"Bu F1'in bir parçası. Daha ucuz olsun istiyorsanız, o zaman daha ucuz serilere gidebilirsiniz. F1 böyle çalışmıyor. Yüksek seviye teknoloji kalmalı çünkü bu çekici olmasını sağlayan şeylerden birisi ancak sporun taraftarlara daha açık olmasını sağlamalıyız."
"Bunu kendimiz için yaparsak, insanlar bunu sorgulamaya başlarlar. Bu sayede motorlar daha eşit olur."
"Avantajları ya da dezavantajları olabilir. Bazen kazanır, bazen kaybedersiniz ancak grid birbirine daha yakın olur. Birinciyseniz bunu istemezsiniz. Ancak bunu yapmaya zorlanırsanız, yaparsınız." dedi.
Steiner, böyle bir kuralın uygulanmasının kolay olmayacağı konusunda haklı. Büyük takımlar, avantajlarının gitmesine neden olacak şeylerin gelmesine karşı çıkacaklardır.
Ancak Liberty Media, F1'in ticari yapısını uzun vadeli planlar kapsamında değiştirmek istemesi halinde, pist üstünde takımlar arasındaki farkların kapanmasını sağlayacak bu tür cesurca değişikliklerin yapılması da gündeme gelmeli.
tr.motorsport.com