Uluslararası Karayolları Trafik Güvenlik Ofisi’nin yaptığı planlamaya göre, Takata markalı hava yastıkları, Birleşmiş Milletler’de geri çağırma kararı aldı.
Takata’nın başını ağrıtan hava yastıklarının standartlarını gözeten kuralların bir parçası olarak, üretici olarak 28.8 milyon adet piyasadan toplanan hava yastıklarının yanı sıra, yaklaşık 35-40 milyon hava yastığını daha toplamaya zorlandı. Bu geri çağrılışa sebep olarak araçlarda bulunan ön hava yastıklarının yapımında kullanılan amonyum nitrat türevi olan propellant denilen uzay gemisi yakıtı ve nemi engelleyen kimyasal eksikliği gösterildi.
Bu kimyasalların yokluğunda rutubet ve nemin birleşmesiyle beraber, kullanıcı sağlığını tehdit ettiği için, Güvenlik Ofisinin geri çağrılış kararında büyük rol oynamaktadır. Sonuç olarak, nemi engelleyen kimyasalların eksikliğinde, hava yastığının parçalanması ihtimali artmakla beraber kullanıcı sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor.
Tam olarak 5 farklı model üzerinde yürütülen piyasadan toplanma sürecinde, risk durumunun fazla olması esas öncelik. Geri çağrılış süreci, önümüzdeki ayın sonlarında başlayacak olup 2019 yılının Aralık ayına kadar sürmesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Ulaşım Sorumlusu Anthony Foxx’un açıklamalarına göre, Birleşmiş Milletler yollarında bulunan araçların neredeyse yarısında kullanılan Takata hava yastıklarının kullanıcı sağlığı açısından zararlarını önlemek için önemli adımlar bugünlerde atılıyor. Foxx bu geri çağrılış kararında, bilimsel kanıtların süreci hızlandırdığını açıklamalarında yer veriyor ve Amerika vatandaşlarını hava yastıklarının neden olduğu olası tehlikelerden koruyacak adımlar attıklarını savunuyor.
Takata, bugüne kadar sadece Birleşmiş Milletler’de, 10 ölüm ve 100’den fazla yaralanmaya sebep olmasıyla biliniyor.