Geçtiğimiz haftalarda açtığımız konuyu gezegen çapında incelemeye başlıyoruz.
Akaryakıt fiyatlarının tekrardan uçuşa geçtiği şu günlerde araçlarımızın ortalama yakıt tüketimleri bizleri en çok ilgilendiren konuların başında geliyor. Hatta öyle ki eskiden otomobil alımında performans, lüks ve kalite gibi özellikleri önde tutan müşteriler günümüzde ilk sıraya yakıt ekonomisini koymuş vaziyette.
Durum böyle olunca araçların katalog verilerinde karşımıza çıkan ortalamaların gerçek hayatta çoğunlukla ulaşılmaz olması biraz sinir bozucu oluyor. Bunun nedenini geçtiğimiz haftalarda hazırladığım iki seride detaylı bir şekilde işlemiştik.
Avrupalı kanun yazıcılar yeni standartlar üzerinde düşünedursun okyanusun diğer tarafında gündelik kullanıma çok daha uygun testler kullanan bir ülke var: A.B.D.. Özellikle büyük şehirlerden uzak otoyollarında araç kullanmanın sabit sürat testi yapmakla neredeyse eşdeğer olduğu bu ülke, şehir trafiğinde elde edilen tüketim değerleri için de mantıklı formüller yaratmış.
Amerikan Çevre Koruma Teşkilatı tarafından 1978 yılında oluşturulan kanunlar sonrasında şehir sürüşünü simüle eden ve FTP-75 olarak adlandırılan regülasyonlar doğarken 2008 yılından bu yana otoyol sürüşü (HWFET), agresif sürüş (SFTP US06) ve klimali sürüş (SFTP SC03) gibi test döngüleri kullanıma girdi.
FTP-75, Avrupa'da olduğu gibi dinamometre üzerinde yapılan bir testten oluşuyor. Toplam 1.874 saniye süren test boyunca maksimum sürat 91.2 km/s'e ulaşırken ortalama sürat 34.1 km/s. Soğuk motorla başlanan testte teorik olarak alınan yolsa 17.77 km. Bu test döngüsü 0.43 sabitle çarpılırken aynı testin sıcak motorla yapılanı 0.53 sabitiyle çarpılıp ortalama şehir içi yakıt tüketim değeri bulunuyor.
Otoyol kullanım döngüsünde duraklama kullanmayan A.B.D. motoru da sıcak olarak çalıştırıyor. Ortalama 77 km/s sürate ulaşan otomobil maksimum 97 km/s sürat görürken alınan teorik mesafe 16.45 km oluyor. Bu testin süresiyse 765 saniye.
596 saniye süren Agresif sürüş döngüsünde (SFTP US06) 12.8 km yol alan otomobil 77.9 km/s ortalama sürate ulaşıyor ve maksimum sürati 130 km/s oluyor. Dört adet duruş ve 13.62 km/s/saniye gibi iddialı akselerasyon değerleri, 20 ile 30 derece arasında yapılan bu testin verilerinden. Klimanın kullanılmadığı testte motor sıcak çalıştırılıyor.
Yine 596 saniye süren klimalı sürüş testi (SFTP SC03) toplam 5.8 km yolda, ortalama 34.8 km/s süratle, maksimum 88.2 km/s sürate ulaşarak yapılıyor. Toplam beş duruşla birlikte vaktin %19'u rölanti devrinde geçerken klimanın açık olduğu testte ortam sıcaklığı 35 derece olarak ayarlanıyor. Kullanılan ivmelenme oranıysa 8.2 km/s/saniye.
FTP-75'in standartlarını kullanan soğuk hava testininse tek farkı ortam sıcaklığının -7 derecede ayarlanıyor olması.
Görüldüğü gibi A.B.D.'nin ortalama yakıt tüketimi değerlerine ulaşmak için izlediği yol Avrupa'nınkinden çok farklı. Okyanusun hangi yanının daha gerçekçi değerlere ulaştığınıysa sanırım resmi veriler ortaya koyuyor.