Barselona'daki son sezon öncesi testlerin ardından Formula 1 padoğunda performanslar hakkındaki soru işaretlerinin az dahi olsa azalacağı tahmin ediliyordu. Fakat sonuç beklendiği gibi olmadı.
Pazar günü testlerin sona ermesi ile birlikte akıllarda birçok soru kaldı. En hızlı tur zamanlarını elde edenler hakikaten hızlılar mı? Bazı takımlar gerçek güçlerini saklamakta mı? Acaba HRT ve Marussia yeni araçlarını Avusturalya'ya yetiştirebilecekler mi?
Tüm bu soruların gölgesinde testlerde 20 pilot tarafından 3683 tur tamamlandı. Bu sırada araçlara yeni yeni parçalar eklendi, bunlardan bazıları çalışmazken bazıları da geliştirildi.
Her şeyin sonunda net bir cevap vermek gerekirse, tur zamanları büyük ölçüde gerçek performansları yansıtmıyor. İşte Kış testlerindeki son dört günün kısa bir özeti:
1. Gün
Sabahleyin Jenson Button'ın McLaren ile zirveye çıkması kimseyi şaşırtmadı. Peki ya öğleden sonra ortaya çıkan Romain Grosjean'a ne demeli?
Elbette Fransız pilotun en hızlı turu yumuşak lastikler ve hafif depo ile geldi, fakat takım bir önceki testlerde yaşadığı sıkıntıdan dolayı hiç piste çıkamamıştı. Bu nedenle E20 etkileyici bir geri dönüş yapmış oldu.
Ferrari ise geride kalan testlerde yaşadığı sıkıntılara Felipe Massa ile devam ediyordu. Massa ancak 8. olabilirken bariz bir şekilde aracını kontrol etmekte zorlanıyordu.
Heikki Kovalainen gıda zehirlenmesi geçirince yerini Caterham'ın yeni pilotu Vitaly Petrov aldı.
Günün bir başka garipliği ise Pirelli'nin boyamaya dahi fırsat bulamadığı acil üretim 20 set lastiğiydi. Normalde Türkiye'deki fabrikada üretilen lastikler son anda çıkan bir sıkıntıdan dolayı daha yakın bir fabrikada alel acele üretilmişlerdi.
Bu tür bir sorunun yarış haftasonlarında yaşanmayacağını ifade eden Pirelli her takıma ikişer set 'acil durum' lastiği tedarik etti.
Bu arada katılımcı listesinde adı bulunan HRT yeni aracını yetiştiremezken, Marussia testlere kayıt dahi olamadı.
2. Gün
Cuma günü kimse Grosjean'dan bir liderlik daha beklemiyordu, fakat Fransız pilot yine en hızlı tur zamanını elde eden isim oldu.
Tur zamanlarında zirveye çıkan isim 'DRS, KERS ve az yakıt' diyerek elde ettiği derecenin nasıl geldiği hakkında bir ipucu verdi aslında. Onun yarım saniye gerisinden 60 turluk güzel bir yarış simulasyonu yapan Toro Rosso'nun çaylak pilotu Jean-Eric Vergne geldi.
Fernando Alonso'nun daha kısa mesafeli sürüşler yapmasına rağmen Red Bull ve McLaren'dan kayda değer bir seviyede önde olamaması Ferrari'nin sorunlarını gözler önüne seriyordu.
Sebastian Vettel ve Lewis Hamilton günü uzun yarış simulasyonları ile geçirmeyi tercih ederek herhangi bir hızlı tur zamanı atmaktan kaçındılar.
Mercedes ile piste çıkan Michael Schumacher ise lastik aşınmasıyla boğuştu gün boyunca. Yumuşak lastikleriyle piste çıktığı bölümlerde Alman pilotun ilk ve son tur zamanları arasında 2.8 saniye civarı bir fark olması aşınma sorununu gözler önüne seriyordu.
3. Gün
Evvelki akşam Twitter'da ortaya çıkan 'Massa, Ferrari'den kovuldu' haberlerinin asılsızlığı netlik kazanırken Red Bull ve McLaren radikal güncellemeler ile piste çıktılar.
Sabahın ilk saatlerinde, gazeteciler Red Bull'un yeni kanatlarını ve revize edilmiş egzozunu görmek için takımın garajını kuşatma altına almışlardı.
RB8 ve MP4-27'nin en hızlı dereceleri elde etmemeleri kimseyi şaşırtmadı. Perez'in yumuşak lastiklerle elde ettiği en hızlı derece de hayret verici değildi elbette. Yine de kaydettiği 1.22.094'lük derece bu yılki Barselona testlerinin tur rekorunu kırdı (Sonraki güne kadar). Button gibi bazı isimler Sauber'in hızına dikkat çektiler.
Öğleden sonra gelen yağmur birçok takımın yarış simulasyonu planlarını bozdu. Sadece yarış simulasyonuna erken başlayan Force India pilotu Paul di Resta görevini tamamlayabildi.
En kötü etkilenen takımlar arasında McLaren vardı. Button zaten yaşadığı hidrolik sorunu ile vakit kaybettikten sonra gelen yağmur hedeflediği test programını yerle bir etti. Bunu telafi etmek adına Pazar günü Hamilton çok daha ağır bir program takip etmek zorunda kaldı.
4. Gün
Tıpkı Jerez'de olduğu gibi testlere son noktayı Lotus pilotu Kimi Raikkonen koydu. Fin pilotun derecesi yumuşak lastiklerle gelirken bir gün önceki Perez'in zamanından sadece 0.64 saniye daha iyiydi.
Cumartesi günü kaybedilen zamanı telafi etmek adına çoğu takım ağır bir program takip etti. Raikkonen'in yumuşak ve sert lastikleri arasındaki hız farkının diğer takımlara oranla daha az olması kayda değer bir noktaydı. Fin pilot uzun sürüşlerde Hamilton'dan tur başına sadece 0.2 saniye civarı gerideydi.
Günün en hızlı ikinci ismi olan Alonso'nun en uzun sürüşü ancak 8 turluk oldu. Son gün Vettel için bir felaketti. Alman pilot yeni ön kanadına hasar verirken yaşadığı viteskutusu sorunu ile günün büyük bir bölümünü garajda geçirmek zorunda kaldı.
Bu arada HRT tüm çabalara rağmen son günde de piste çıkmayı başaramadı.