F1, Rusya’da yapılan bunaltıcı yarışın ardından Avrupa sezonunu açıyor ve ilk yarış İspanya GP. Rusya’da yarışın ilk bölümünde bariz bir Mercedes baskınlığı ile karşı karşıya kalan Ferrari, orta ve son bölümde Mercedes’e karşılık verdi ama yarışı kazanamadı. Genel haliyle Mercedes’e uyan bir pist olması haliyle, Ferrari’nin tüm şartlara yinede uyum sağlamasını unutmamamız gerekiyor.
Sezonun rüzgar tüneli pisti olarak adlandırılan Barcelona pisti takımlar için, adeta araçları anlayabilmeleri ve büyük güncellemelerin doğru bir şekilde akredite edilmesinde büyük rol oynar.
Herkesin dilinde ‘neden bu piste büyük güncellemeler getiriliyor?’ gibi sorular var. Takımlar aerodinamik parçaları anlamada bazen güçlük çekerler, fakat bu pistin özellikleri o kadar iyi ki, emin olun araçları ve parçalar verimlerini anlamak için bir nimet. Anlaşılacak düzeyde de çok uzatmadan pisti analiz edelim.
Sektör 1
Yaklaşık 260 km/s (2016’ya kıyasla +35 km/s) hızla geçilen, artık düzlük diye tabir edeceğimiz üzere sağa hızlı bir şekilde dönmekten ibaret. Bunu yaparken, o bölüm yüksek hız ve aerodinamik yük ister. Bu sırada araçlara binen yükler sonucunda mühendisler sıkı bir çalışmaya girerler. Doğru ayarları bulmak kritiktir çünkü araç kayma aşamasında ise lastikleri çok aşındırır. Özellikle sol arka kasımdaki lastiği.
Sektör 2
180° iki hafif eğik olarak sola dönülen viraj ve ardından yaklaşık 240 km/s ile hızla sağa dönülen virajdan ibarettir. Bu sırada, oldukça yüksek aerdonimik yüke ve ona ek olarak iyi bir mekanik kavramaya sahip olmalısınız. Pistin fren bölgelerinin en önemli olduğu kısım burasıdır. Doğru istikrarı yakalamak için mühendisler, geri vites değişimini olabildiğince pürüssüz yaparak ve böylece ani tork değişimini naturelize etmeye çalışırlar. Pürüssüz vites küçültme, doğru rölanti seviyesi, daha iyi bir denge ile sonuçlanacak ve aracın frenleme noktasında kontrol edilmesinde, ek olarak lastik aşınmasının kontrol edilmesine yardımcı olur. Ayrıca lastiklere büyük yükler biner ve pedal haritaları (Frenleme ve gaza basmadaki yumuşaklık-sertlik) bu sektöre göre daha fazla bilgi edilir-tasarlanır.
Sektör 3
Öncelikle yavaş virajlarla birlikte uzun düzlüğe çıkan sektör. Burada mekanik kavramanın önemi bir tık daha fazladır. Orantılı olarakta tork’a da ihtiyaç duyar. Pilotların aracı dengede tutmak, tekerlek aşınmalarını en aza indirmek ve sonucunda ekstra tur derecesi kasması sebebiyle de çok önemli bir noktadır. Ardından gelen düzlük için ise hız önemlidir. Burada da ERS öne çıkar.
Şimdi gelelim; Ferrari’den neler beklemeliyiz ?
Öncelikle Ferrari, İspanya’ya en iyi araç olduklarını bilerek geliyor. SF70H’nin, SF16H’e kıyasla her koşul ve ortamda Mercedes W08’e karşı rekabetçi olduğu inkar edilemez bir durum. Ferrari’nin elinde kozu olarak şuan lastik kullanımları bir tık öne çıkıyor. İspanya’nın sıcak olacağını düşünürsek, Ferrari yeni süspansiyon kinematiği sayesinde lastiklerden 1-0 önde başlayabilir.
Rusya GP’de ilk sektörde ortalama 0.150 kayıpları vardı. Mercedes’in Ferrari’ye oranla düzlüklerde iyi olduğu aşikar fakat Rusya’da gördüğümüz şey, Ferrari’nin 2. sektör ve 3. sektör ağırlıklı ayar yapmasından kaynaklanabilir. Bu da düzlükte dezavantaj getirmiş olabilir. Mercedes lastiklerini bitme noktasına gelene kadar Ferrari’ye karşı her sektörde iyi oldu ve arayı açtı fakat Mercedes’in yumuşak karnı artık lastik kullanımı olacaktır.
Konuşulan bir olayda Ferrari’nin güvenirlik sorunları yüzünden güç ünitesini tam anlamıyla kullanamaması. Bunun dezavantajını yanı sıra, orantılı olarak aracın ön tarafındaki bulunan aerodinamik ek’lerden (geniş kanat aralığı) ötürü Mercedes’e oranla bu dezavantaj bir tık daha arttırıyor.
SF70H, çok daha geniş bir kanat aralığı (daha fazla yani tam DF seviyesi üretmesi) ve yüksek rake tasarımı (aracın arka süspansiyon geometrisinin ve aerodinamik etki ile birlikte lastiklerin daha iyi çalışması- daha hassas ayar ve df seviyesini arttırma) ile birlikte esnek taban çözümü (Kurallar dahilinde esnemeyi doğru şekilde verimle kullanan; gelen basınçlı havayı doğrudan difüzöre aktaran verim) W08’e kıyasla daha nötr ayar başarısı ve eğimi bir tık fazla olması sebebiyle Barcelona’da daha iyi bir lastik kullanımı ve hızı elinde bulunduruyor olabilir.
Ek bilgi olarak, hazır teknik ile kafayı karmaşık yapmışken çok merak edilen aerodinamik verimle ile ilgili rake seviyesinin yüksek alçak olmasınıda açıklayayım;
Ferrari-RBR-McLaren tarzı yüksek rake seviyesi: Arka süspansiyon geometrisinin daha hassas aralığını yakalamak ve aerodinamik etkilerin doğru şekilde kullanılmasında DF seviyesini arttırarak çekişteki sağlamlığı ve + yönde itme yakalamak.
Mercedes tipindeki rake seviyeleri; Daha az sürtünme ve lift azaltma teknikleri yani aerodinamik sıfır hatayla (Gelen havanın 0 hata ile eksiksiz aracın arkasına iletilmesi) hava dağıtıcılarıyla birlikte elde ettiği verim. Örnek olarak: Kısaca mekanik tutunma için hassas ayar verimliliği ve iyi olması, hızlı virajlardaki çizgi avantajları-keskin ön taraf diyebiliriz.
Özümüze dönelim..
Ferrari, Barcelona sezon öncesi kış testlerinde her sektörde çok iyi olduğunu kanıtladı. Özellikle Mercedes’in uzun düzlük sonrası ilk sektör ve ikinci sektörde Ferrari’den iyi olabilecek mi göreceğiz fakat Mercedes, Çin 2.sektörde Ferrari’den hızlıydı. Ferrari’nin Bahrain’de getirdiği yeni ön kanat, daha iyi verime sahip. Burada da faydasını fazlaca görebiliriz.
Ferrari son sektörde, diğer yıllara nazaran kış testlerinde daha iyi bir görüntü çizdi ve çekiş sorunlarını çözmüş gibi göründü, ancak bizim Sochi’de analizlerimiz sonucu bazı virajlarda Mercedes hızlanmada yine Ferrari’den bi tık daha iyi gibi görünüyor.
Velhasıl Mercedes-Ferrari arası çok yakın ve bir tahmin yapmak oldukça zor çünkü her iki takımda büyük güncellemelerle gelebilir ve çalışmassa çuvallayabilir veya daha iyi olabilir.
Duyumlara göre Mercedes, İspanya’ya çok güçlü bir paketle gelecek.
6 Kg daha hafif araç
Yeni hafif vites kutusu
Ön ve arka süspansiyonlarda güçlü güncellemeler
Mercedes’in bu güncellemelerle birlikte tur başına 0.4 sn iyileşmesi bekleniyor. Ferrari’den güncellemelerle alakalı yine haberler yok ve sene başına bakarsak, suskunluk Ferrari’ye iyi geliyor gibi duruyor. Bakalım Ferrari buna hangi güncellemelerle karşılık verecek ve avantaj sağlayıp-sağlayamayacağını göreceğiz.
###