Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kapılarını dün 83. kez açan Cenevre Otomobil Fuarı’nda standları gezdi. “Türkiye’de yatırımı bulunan, üretim yapan firmalara destek olduğumuzu göstermek, yanınızdayız mesajı vermek için geldik” diyen Çağlayan, Ford, Renault, Fiat, Hyundai ve VW’nin üst düzey yöneticileriyle görüştü. Fuar boyunca yaptığı görüşmeleri değerlendirmek üzere akşam gazetecilerle bir araya gelen Çağlayan: “Şubat ayında dünya otomotiv CEO’larına yazdığım mektup etkisini göstermeye başladı. Yaptığım bire bir görüşmelerde bazı yöneticilerin uyguladığımız teşviklerin önemini anladığını, bazılarının da daha fazla bilgilendirilmeye ihtiyacı olduğunu gördüm” dedi.
HALKIMIZ HOŞ KARŞILAMAZ!
VW Türkiye’de yatırım yaparsa bundan mutluluk duyacaklarını, ancak yapmazsa da kendi kararlarıdır diye değerlendireceklerini belirten Çağlayan: “Türkiye VW’nin bölgedeki üretim üssü olabilir. Bundaki avantajları farkettiler. Doğuş Holding de yatırımı istiyor ve gerçekleşmesi için elinden geleni yapmaya hazır. Ancak buna rağmen gelmezlerse, Türkiye’nin en çok satan markasının yatırım yapmamasını halkımız hoş karşılamaz. Bu konuda halkımızın duygusal davranacağını düşünüyorum” diyerek VW’ye aba altından sopa da gösterdi.
MAYIS’TA BULUŞACAĞIZ
Fuarda VW Yatırımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Christan Klingler ile bir araya geldiğini, taleplerini bir kez daha ilettiği vurgulayan Çağlayan: “Yeni Teşvik sistemimiz konusunda çok fazla bilgili olmadıklarını gördüm. Klingler’e Türkiye’de en çok satan markasınız. Ama Orta Doğu’da dünya devi markanın pazar payı yüzde 1 civarında. Türkiye’nin konunumu, bölgedeki konumunu anlattım. Eğer Türkiye’de yatırıma gelirseniz, bölgedeki pazarda da bizim sayemizde çok güçlenirsiniz dedim. Bu bilgiler ışığında bir çalışma grubu kurduk. Bakanlığımız, VW ve Doğuş Holding, mayıs ayına kadar bir iş planı hazırlayacak. Mayıs’ta da Klingler Türkiye’ye gelip değerlendirmeleri yapacak” diye konuştu.
ALTIN HİSSE OLABİLİR
Yerli otomobil konusunu da göndeme getiren Çağlayan: “Babayiğit beklentimiz bitmedi. Bu işi şu anda Koç Grubu’nun yapmaya daha istekli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’ye özgü, ülkemizle birlikte anılacak bir marka yaratma peşindeyiz. Bunun için teşviklerle gerekli düzenlemeleri yaptık. Destek anlamında devletin de ortaklıkta payı olabilir. Bu altın hisse türünde bir ortaklık olarak da gerçekleşebilir. Devlet ortaklığı, maddi olmaktan ziyade, bu işteki ciddiyeti, desteği yansıtması açısından önemli” açıklamasını yaptı.