Lotus E22 – Fren Kanalı Aero Kanatçıklar
Lotus, Bahrain’e iç kısmına küçük kanatçıklar yerleştirilmiş ön fren kanalı tasarımıyla geldi. Aslında kanalın tek amacı frenleri soğutmak fakat kural kitabında takımların bu alanda istedikleri gibi hareket edebilecekleri konusunda açıklar var. Fren kanalı açıklığı havayı fren disklerine yönlendirmeye yarıyor. Karbon fiber diskin ideal çalışma aralığı 300 ila 800 derece Celcius. Bu aralık altında düşerse herhangi bir sorun teşkil etmiyor fakat üstüne çıkarsa karbon aşınması dramatik derecede artıyor. Aerodinamik kanatçık gibi kanalın üzerinde yer alan bütün parçalar ön lastiklere giden hava akımının yönetilmesine yardımcı oluyorlar. Sakhir pistinde E22′nin fren kanalı üzerinde bu aero kanatçıklardan 3 adet kullanıldı. Bu üçgensel yapı vortex etkisini artırırken, hava akımının lastiklerin önünden arkasına doğru taşınmasını da sağlıyor. Bu bölümdeki hava akımını iyi yönetmenin anlamı aracın altına daha iyi hava akımı göndermek ve böylelikle daha fazla downforce elde etmek.
McLaren MP4-29 – Yeni Ön Kanat
2014 sezonunda henüz üç yarış geride kalmasına rağmen McLaren bu kez de Bahrain’e tamamen yeni bir ön kanat getirdi. Yandaki çizimde görüldüğü gibi Woking merkezli takım üst flap üzerine küçük bir dönüş kanadı eklemiş (küçük resimde eski versiyonu görebilirsiniz). Tasarımın amacı ön lastiklerin dış bölümünde daha erken hava akımı toplanmasına yardımcı olmak. Bunu yaparken kanadın yüzeyindeki hava akımının gücünü değiştirmeden kanat üzerindeki etkisini ve akımın yön değişimini ayarlamak önem kazanıyor. Bu çözümün etkinliğini ölçmek istersek, normal şartlarda araç 240 km/s hızda 1200 kg downforce üretir. Eğer sistem istenilen seviyede çalışırsa bu ekstra 2 kg fazla downforce elde etmek anlamına geliyor. Kağıt üzerinde çok küçük görünebilir fakat katlanarak büyür ve sürtünme olmadan elde edilen 12 kg daha fazla downforce ile tur başına onda bir saniye kazanç elde edilmiş olur.
Red Bull RB10 – Arka Difüzör ‘Vortex’ Kanatçıklar
70′li yılların sonunda yer etkisi doruk noktasındaydı ve Lotus, aracının en alçak noktasına yani tabana küçük dönüş kanatları ekleyerek hız kaybının önüne geçmeyi denedi. Yıllar sonra ise Red Bull benzer bir çözümle karşımıza çıktı. Difüzörün altına yerleştirilen küçük kantçıklar sayesinde vortex etkisi ya da yatay tornado etkisi elde edilmeye çalışılmış. Normal dikey tornado etkisi ile aracın zemine en yakın noktası oluşan hava girdabı ile beslenir. Red Bull da benzer bir şekilde yatay tornado etkisiyle aracın arka bölümünde oluşan dağınık hava akımını daha istikrarlı çalıştırmayı denemiş.
McLaren MP4-29 – Revize Edilmiş Burun/Ön Kanat
McLaren Bahrain’e getirdiği yeni ön kanadın burna bağlanan kiriş kanatları daha uzun tasarlanırken takım bu sayede kanatçıkları bir nevi dönüş kanadı olarak kullanarak aracın ve burnun altına daha düzenli hava akımı göndermeye yardımcı olmuş. Böylelikle kanat sayesinde tabanda daha fazla downforce elde eden takım burnun şasiye bağlanan bölümünde kullandığı dönüş kanatçıkları ile burnun altındaki havayı dörde bölerek bu bölümdeki hava akımının etkinliğini artırmış. Sonuç olarak daha istikrarlı downforce elde eden takım pilotlarına aracın limitleri zorlama fırsatı sunmuş oluyor.