2018 yılında piyasada olacak lüks SUV ile şimdiden tanışın.
İşte 2017 Detroit otomobil fuarının ilk büyük konsepti: Audi Q8. Daha önce üretilen bütün Audi modellerinden daha lüks olduğu belirtilen bu araç Alman markanın büyük boy coupe-SUV segmentinde yaptığı ilk deneme ve seri üretime de 2018 yılında geçecek.
Audi'ye göre Q8, bir coupe'nin sportif ve seksi çizgileriyle klasik bir SUV'nin fonksiyonelliğini birleştiriyor ve bu cümleyi yalanlamak zor. Arkaya doğru alçalan tavana rağmen arka koltuklarda yeterli baş mesafesi sunulurken diz mesafesi de 3 metreyi bulan aks mesafesi sayesinde sorunsuz.
Satış ve pazarlama yönetim kurulu üyesi Dietmar Voggenreiter'a göre "Q8 Concept Audi'nin en formda aracı."
"Markamızın hem teknoloji hem de tasarım anlamında üstünlüğünü gösterirken bize büyük boy SUV pazarının geleceğini yansıtabiliyor. Gelecek nesil kontrol ve görsel çözümleriyle müşterilerimize ağa bağlanmanın başka bir şeklini yansıtacağız."
Voggenreiter'ın bahsettiği şey konseptin sahip olduğu ileri teknoloji head up ekranı. Audi'ye göre türünün en büyük örneği olan bu ekran ilk olarak ikinci nesil A7'de sunulacak. Araçta aynı zamanda yeni fonksiyon ve yüksek çözünürlüğüyle markanın yeni sanal kokpiti kullanılmış. "Siyah Panel" ismi verilen bölümde göze çarpan bir çift ekran da otomobilin bilgi-eğlence ekranı ve araç ayarlarını kumanda ediyor.
Hazır konu iç mekandan açılmışken bu bölümde dört adet tekli koltuk bulunduğunu belirtelim. Bu koltuklar geometrik şekilleri ve yüksek yan destekleriyle aracı tam bir dört kişilik coupe'ye dönüştürmüş.
Bir konsept olsa da Q8'de seri üretim motor teknolojileri kullanılmış. Gücünü şarj edilebilir bir hibrit sistemden alan otomobil 3 litre hacimli, turbo beslemeli bir benzinli motor ve 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla elektrik motorunu birleştirmiş. Toplam gücü 450 beygir, torkuysa 700 Nm olarak açıklanan konsept 0'dan 100 km/s sürate 5.4 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 250 km/s'te sınırlandırılmış. Kağıt üzerinde ortalama yakıt tüketim değeri 2.3 litre/100 km olarak görülüyor.
Otomobilde kullanılan lityun-iyon piller arka bölümde yer alıyor ve 104 adet prizmatik hücreden meydana geliyor. 17.9 kWh kapasiteli üniteler 60 km menzil sağlarken aracın toplam menzili 1.000 km'yi buluyor. Hızlı şarj istasyonunda tam şarj olmak için yaklaşık iki buçuk saat gerekiyor.
Audi'nin bu konseptinde de görev yapan Quattro dört tekerlekten çekiş sistemi sınırlarda viraj içerisindeki tekerlekleri frenleyerek daha başarılı bir yol tutuş sağlıyor. Aracın 23 inç çaplı dev jantları 305/35 ölçülerindeki lastiklerle çevrelenmiş.