Aston Martin, 2024'te bir başka zorlu sezon geçirdi ancak neleri farklı yapması gerektiğine dair pek çok ders çıkardı.
Formula 1'in mevcut yer etkili araçları, mühendisler ve tasarımcılar için favori araçlar arasında yer almayacak gibi görünüyor.
Çok alçak bir şekilde zemine yakın çalıştırılan ve süspansiyonları oldukça sert hale getirilen bu araçların, mükemmel denge penceresinde kalması oldukça zor ve pek çok takım bunun bedelini ağır bir şekilde ödedi.
Ancak, 2022'de bu yeni düzenlemeler devreye girdiğinden beri ortaya çıkan bir başka gerçek daha var: Bu araçları geliştirmek ve iyileştirmek de kolay değil.
Takımlar, rüzgar tüneli ve CFD (hesaplamalı akışkanlar dinamiği) simülasyonlarının performansı artıracağını gösterdiği bir güncellemeyi devreye sokuyor ancak bu iyileştirme, beklenen sonuçları pistte veremeyebiliyor.
Bazen yapılan bir iyileştirme zıplamanın geri dönmesine neden olabiliyor ya da araçtaki denge karakteristiğini değiştirerek sürücülerin güvenini kaybetmesine ve tur zamanlarının ciddi şekilde etkilenmesine yol açabiliyor.
Red Bull, Ferrari ve Mercedes gibi üst sıralardaki üç takımın, 2024 sezonunun çeşitli noktalarında güncellemelerle sorunlar yaşaması, bu araçların geliştirilmesinin ne kadar zor olduğunu gösteriyor.
Bu zorluklardan kurtulmanın anahtarı, bu araçlarda tur zamanını iyileştirmenin, önceki düzenlemelerde olduğu gibi olmadığını kabul etmekten geçiyor.
Artık daha fazla yere basma kuvveti eklemek otomatik olarak daha hızlı tur zamanları sağlamıyor. Bunun yerine, aracı sürücüler için mümkün olduğunca kullanılabilir hale getirmek ve tüm potansiyeli ortaya çıkarabilmelerini sağlamak gerekiyor. Aero ve mekanik ayarların etkileşimi her zamankinden daha önemli hale geldi.
Aston Martin, bu sezon bunun farkına varmak zorunda kaldı çünkü takım, Fernando Alonso ve Lance Stroll'ün gerilere düştüğü üst üste ikinci sezonda, yapılan güncellemelerin beklentileri karşılamadığını gördü.
Takım, yaşadığı sıkıntıların nedenlerini derinlemesine araştırırken, maksimum yere basma kuvvetine odaklanmanın artık işlevsel olmadığını hızlıca anladı.
Bu zihniyet, özellikle Martin Whitmarsh'ın yerine CEO olarak göreve gelen Andy Cowell'ın gelişiyle değişti.
Cowell, motor mühendisliği konusunda deneyim sahibi olsa da Mercedes'teki zamanından, bir "paket" oluşturmanın önemini iyi biliyor.
Bu durum, takımın Austin’deki güncellemenin başarısız olmasının ardından yıl sonunda Suzuka ve Budapeşte taban konseptlerini neden bu kadar detaylı incelediğini açıklıyor.
Takım patronu Mike Krack, Aston’un artık güncellemelerin ne yapması gerektiği konusunda daha geniş bir odağa sahip olmaya başladığını belirtirken, bunun kolay bir şey olmadığını da ekledi.
Ancak Krack, takımın son iki sezondaki başarısızlıkları analiz ederek, artık doğru yönde ilerleyebilecekleri bir anlayışa sahip olduklarını düşünüyor:
“Bazen ilerlemek için bir adım geri atmanız gerekir.”
“Bu aracın ne yaptığını anlamak üzerine çalışıyoruz. Sınırlarına çok yaklaştığınızda ne olduğunu biliyoruz, bu yüzden ne kadar yakınlaşabileceğinizi ve bu sınırda dengenizin ne olacağını anlamak önemli.”
AMR24'ün geçen sezonun sonlarına doğru yarışlarda sekizinci veya dokuzuncu en hızlı olduğu zamanlar oldu ve takımın bu şekilde devam etmesi, hedefinin ön sıralarda yer almak olduğu 2026 sezonu öncesinde ivmeyi durdurma riski taşıyabilir.
Krack'e göre şimdi yapılması gereken, takımın neyi yanlış yaptığını anlamak ve buna mümkün olan en iyi şekilde yanıt verdiklerinden emin olmak:
“Arka arkaya iki yıl boyunca istediğimiz performansı sergileyemedik. Bu yüzden mütevazı bir yaklaşım benimsemeli ve bu yıl karşılaştığımız sorunları tek tek çözmeye çalışmalıyız.”
tr.motorsport.com