Arjantin, Franco Colapinto'nun da etkisiyle Formula 1 takvimine geri dönmeye çalışıyor
Arjantin, Formula 1 Grand Prix'sinin Buenos Aires'e geri dönmesi için ilk geçici adımlarını attı ancak bu hedefe ulaşmak için aşılması gereken birkaç engel var.
Ülkenin turizm bakanı Daniel Scioli, Arjantin Otomobil Federasyonu Başkanı Cesar Carman'ın da aralarında bulunduğu bir heyete liderlik ederek F1 CEO'su Stefano Domenicali ile keşif görüşmeleri gerçekleştirdi.
Arjantin Grand Prix'sinin takvime, yarışa en son ev sahipliği yapan pist olan ve ilk olarak 1950'lerde inşa edilen Autodromo Oscar y Juan Galvez'de geri dönmesi hayal ediliyor.
Scioli'nin bu çabası, 21 yaşındaki Franco Colapinto’nun Williams ile Formula 1’e adım atmasının ardından geldi. Pistteki performansı Red Bull'un onu dört pilotlu kadrosuna katmak için ani bir ilgi göstermesine yol açarken, Colapinto pist dışında ülkesindeki taraftarlardan ve sponsorlardan büyük ilgi gördü. Bu ilgi şampiyonanın, Amerika kıtasına gitmesiyle daha da arttı.
Binlerce Arjantinli taraftar, Colapinto’ya Interlagos’ta tezahürat yaparken, Scioli ve heyeti, Buenos Aires’in Formula 1’e dönüşü için gerekenleri anlamak amacıyla Domenicali ile bir araya geldi.
Scioli Autosport'a verdiği demeçte, “Colapinto'nun bir Arjantinli olarak yarattığı şeyle gurur duyuyorum,” dedi.
“Karizması, insani nitelikleri ve bir sürücü olarak kalitesi harika. Formula 1’in büyüdüğü, beklentilerin arttığı bir dönemde bu etkinlik, sporun ötesine geçiyor ve siyasi ve sosyal bir etki yaratıyor.” dedi.
F1 ile yapılan toplantı hakkında sorulan soruya Scioli şu yanıtı verdi: “Formula 1'i Arjantin'e geri getirme olasılığı üzerinde çalışmaya başlıyoruz. Domenicali Arjantin'i çok iyi tanıyor, ülkemizle ilgili iyi anılara sahip. Görüşme oldukça sıcak geçti, ancak karmaşık lojistik gerekliliklere sahip olan bu etkinliği düzenlemek için çok fazla çalışma gerekiyor.”
Scioli zaman aralığı konusunda yorum yapmaktan kaçınarak, bunun kaç yıl süreceğinin “organizasyona bağlı olacağını” söyledi.
Ancak Autosport’a verdiği demeçte, Başkan Javier Milei’nin liberal politikalarına uygun olarak projenin tamamen özel finansmanla ilerlemek zorunda olduğunu doğruladı.
F1, Arjantin’den gelen bu ani ilgiye olumlu yaklaşsa da ülke, takvimde bir yer kapmak için güçlü bir rekabetle karşı karşıya. Yıllık yarış sayısı 24 ile sınırlı olduğundan, herhangi bir aday ülkenin, ticari olarak ve uzun vadeli sürdürülebilirlik açısından etkileyici bir teklif sunması gerekiyor.
F1, Asya’da genişlemeyi hedeflemeye devam ediyor. Tayland ve Güney Kore ile görüşmeler devam ederken, 2026 ve sonrasında takvimde yer açmak için belirli Avrupa yarışları için bir rotasyon sistemi hazırlanıyor.
Öte yandan, FIA ödül törenine önümüzdeki ay ev sahipliği yapacak olan Ruanda, Afrika kıtasında uzun süredir beklenen yarış hedefini gerçekleştirmek için aday olarak ortaya çıktı.
tr.motorsport.com