play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#44 Lewis Hamilton
Sıra 1| Puanı 0
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 0
#87 Oliver Bearman
Sıra 3| Puanı 0
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 4| Puanı 0
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 5| Puanı 0
#33 Max Verstappen
Sıra 6| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 7| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 8| Puanı 0
#4 Lando Norris
Sıra 9| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 10| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 11| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 12| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 13| Puanı 0
#16 Charles Leclerc
Sıra 14| Puanı 0
#63 George Russell
Sıra 15| Puanı 0
#55 Carlos Sainz
Sıra 16| Puanı 0
#18 Lance Stroll
Sıra 17| Puanı 0
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 18| Puanı 0
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 19| Puanı 0
#6 Isack Hadjar
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:666, Galibiyet:6
Ferrari | Sıra: 2
Puan:652, Galibiyet:5
Red Bull | Sıra: 3
Puan:589, Galibiyet:9
Mercedes | Sıra: 4
Puan:468, Galibiyet:4
Aston Martin | Sıra: 5
Puan:94, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 6
Puan:65, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 7
Puan:58, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 8
Puan:46, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 9
Puan:17, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:4, Galibiyet:0
Formula1 Avustralya GP 16 Mart 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 52
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analiz Hamilton'ın Ferrari direksiyonunda yapılan değişiklikler neler?
08-03-2025, 01:13
sadmin
Patron
KONU:
196,084
MESAJ:
552,731
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Tekrar İzle
Formula 1 Drive to Surv...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Lewis Hamilton'ın Sürüş...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
F1 2025 Sezonu TAHMİNLE...
Formula 1 Haberleri
Ecclestone: "Paramı yin...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Aston Martin'in şampiyo...

Yorum: #1
Hamilton'ın Ferrari direksiyonunda yapılan değişiklikler neler?

[Resim: 57672.cc430c26.f1tr.com]

Lewis Hamilton'ın Ferrari'deki ilk sezonuna uyum sağlaması adına direksiyon tasarımında önemli değişiklikler yapıldı.

Lewis Hamilton, 2013'te McLaren'dan Mercedes'e geçtiğinde, mevcut direksiyon tasarımını fazla karmaşık bulmuş ve takımdan direksiyon düzenini değiştirmelerini talep etmişti. 2014'te de turbo hibrit çağının başlamasıyla, Mercedes'in direksiyon düzeninde büyük değişiklikler yapılmıştı.

Şimdi benzer bir süreç Ferrari'de yaşanıyor. Hamilton'ın kolay adapte olabilmesi adına direksiyonu, takım arkadaşı Charles Leclerc'in kullandığı versiyondan farklılaştırıldı.

Bu tür değişiklikler Ferrari için pek de yeni sayılmaz. Sebastian Vettel de Ferrari'de yarıştığı 2015-2020 yılları boyunca direksiyonunda pek çok değişiklik yaptırmıştı. Öyle ki şu anda Hamilton için yapılan değişimler, Vettel döneminde geliştirilen direksiyon tasarımı baz alınarak yapıldı.

[Resim: 57673.4d8cbcef.f1tr.com]

Hamilton'ın Mercedes'teki bazı alışkanlıklarını kaybetmeden mümkün olan en iyi hissi bulmasını sağlamak için direksiyondaki butonların düzeninde ve vites ile debriyaj kontrolü için kullanılan pedallarda değişiklikler yapıldı.

Yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere direksiyonun arka tarafına bakıldığında, Hamilton'ın direksiyonunun Leclerc'inkinden farklı olduğu net bir şekilde görülüyor.

Vites ve debriyaj pedalları, Hamilton'ın Mercedes'te alıştığı tasarıma benzeyen daha ince ve yüksek bir konumda olacak şekilde değiştirildi. Dış kenarları, daha iyi kavrama sağlamak için farklı bir malzemeyle kaplandı.

[Resim: 57674.70b3e0b4.f1tr.com]

Öte yandan Leclerc, Ferrari'de 2019'dan beri kullandığı tasarıma sadık kalmaya devam edecek. Onun vites pedalları daha büyük ve direksiyon kollarının neredeyse tamamen arkasında bulunuyor.

2019'dan beri Mercedes'te tek pedallı debriyaj yönetim sistemini kullanan Hamilton'ın Ferrari direksiyonuna da aynı sistem uygulandı.

Debriyaj pedalı, 3D baskı teknolojisiyle özel olarak üretildi ve Hamilton'ın el ve parmak yapısına göre şekillendirildi.

[Resim: 57675.37345a1a.f1tr.com]

Direksiyonun ön kısmı ise fiziksel olarak Leclerc'in kullandığı versiyonla aynı kaldı. Ancak ön yüzdeki butonların ve döner kadranların yerleri değişti.

Bu değişikliklerin nedeni, Ferrari'nin motor işletim sisteminin Mercedes'inkinden önemli ölçüde farklı olması ve özellikle direksiyonun alt kısmında bulunan ayar seçicilerinde bu farkın belirginleşmesi.

Ferrari direksiyonunda altı adet ayar seçici bulunurken, Mercedes bunları üç döner kadran içinde birleştiriyor.

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi, Hamilton'ın direksiyonunun üst bölümünde batarya şarjını kontrol eden 'Charge' butonu sol üst tarafa taşındı ve yanına alt menülerde gezinme butonu (10-) ile boş vites butonu yerleştirdi.

'Charge' butonunun altında DRS butonu bulunuyor ve bu buton, Hamilton'ın Mercedes direksiyonunda da üst yüzeye konumlandırdığı bir butondu.

Sağ tarafta pit onayı butonu, başka bir menü butonu (1+), pit şeridi için hız sınırlayıcı ve radyo telsizi aktivasyon butonu yer alıyor.

Tüm bunların yanı sıra diferansiyel ayarları, motor frenlemesi ve fren dengesinin düzeni de Hamilton'ın alıştığı şekilde revize edildi.

[Resim: 57676.e80801d3.f1tr.com]

Giriş diferansiyel ayarları sol üste, yüksek hız diferansiyel ayarları sağ üste yerleştirildi. Fren geçişi ayarı direksiyon ekranının solunda, fren dengesi ayarı ise sağda yer alıyor.

Bu düzen, ilgi çekici bir noktayı de beraberinde getiriyor: Hamilton, elektrik sistem yönetimi (SOC) butonunu direksiyonun alt kısmına taşıdı ve Ferrari'de bu, 2015'ten beri yapılmayan bir düzenlemeydi.

Direksiyon ekran yazılımı da Hamilton için güncellendi. Diğer verilerin yanı sıra motor ve lastik durumunun gösterilme şekli, onun piste çıktığında bilgileri daha rahat okumasını sağlamak amacıyla değiştirildi.

F1 kış testleri öncesinde Bahreyn'de konuşan Hamilton, yeni Ferrari direksiyonuna uyum sağlama sürecinin zaman aldığını kabul ederek şunları söylemişti: "Bir araca ilk kez oturduğunuzda her şeyin alıştığınız gibi olmasını bekleyemezsiniz."

"Burada direksiyon tamamen farklı, tüm butonlar ve yazılım farklı. Geçmişte alışık olduğum şeylere kıyasla tamamen farklı bir sistem kullanıyorum."

Hamilton'ın direksiyonundaki değişiklikler, Haas'ın yeni çaylak pilotu Oliver Bearman tarafından da fark edildi.

Bahreyn'de konuşan Bearman, "Hamilton'ın direksiyonda birkaç şeyi değiştireceğini biliyordum çünkü bu her yıl olur."

"Hamilton'ın direksiyonunda neleri değiştirdiğini merak ediyordum. Bu tür teknik konulara biraz meraklıyımdır." dedi.

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
08/03/2025, 1:13

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Lewis Hamilton'ın Sürüş Stili | Frenleme, Lastik Yönetimi ve Yağmurdaki Ustalığı sadmin 0 42 9 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Analiz McLaren'ın agresif süspansiyon tasarımının artıları ve eksikleri neler? sadmin 0 44 Dün, 17:17
Son Mesaj: sadmin
  Yorum TİFOSİLER BU VİDEOYU İZLESİN: FERRARI'NİN DURUMU NE? - F1 2025 Scuderia Ferrari sadmin 0 48 08/03/2025, 1:41
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1