play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 62
#33 Max Verstappen
Sıra 2| Puanı 61
#81 Oscar Piastri
Sıra 3| Puanı 49
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 45
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 5| Puanı 30
#16 Charles Leclerc
Sıra 6| Puanı 20
#23 Alexander Albon
Sıra 7| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 8| Puanı 15
#31 Esteban Ocon
Sıra 9| Puanı 10
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 10
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 11| Puanı 6
#87 Oliver Bearman
Sıra 12| Puanı 5
#6 Isack Hadjar
Sıra 13| Puanı 4
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 14| Puanı 3
#55 Carlos Sainz
Sıra 15| Puanı 1
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 16| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 17| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 18| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 19| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:111, Galibiyet:2
Mercedes | Sıra: 2
Puan:75, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 3
Puan:61, Galibiyet:1
Ferrari | Sıra: 4
Puan:35, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:19, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:15, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:10, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 8
Puan:7, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:6, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Bahreyn GP 13 Nisan 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 205
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analiz Formula 1, neden Andretti'ye değil de GM'e yeşil ışık yaktı?
28-11-2024, 00:57
sadmin
Patron
KONU:
197,663
MESAJ:
554,611
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Alonso: "Verstappen şu ...
Formula 1 Haberleri
Antonelli: "Kimi Raikko...
Formula 1 Haberleri
Sainz: "Marşa beş saniy...
Formula 1 Haberleri
Verstappen, McLaren’ın ...
Formula 1 Haberleri
McLaren pilotları, Suzu...

Yorum: #1
Formula 1, neden Andretti'ye değil de GM'e yeşil ışık yaktı?

[Resim: 50774.8665170f.f1tr.com]

Formula 1'in Andretti'nin değil GM'in başvurusunu kabul etmesinin ardında neler yattığına bir göz atıyoruz.

Formula 1, Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, General Motors ve Cadillac’ın motor sporlarının en üst sınıfına katılması için prensipte anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Bu gelişme, Ocak ayında Formula 1 Yönetimi'nin (FOM) Andretti-Cadillac'ın başvurusunu reddetmesinden aylar sonra geldi. O dönemde FOM, 11. takımın F1’e katılmasının değer yaratmayacağını savunuyordu.

Ret kararında şu ifadeler yer almıştı: “Yeni bir katılımcının değer yaratabilmesi için rekabetçi olması gerekir. Başvuru sahibinin bu seviyede olacağına inanmıyoruz.”

Ancak bu karar, Andretti'nin pes etmesine sebep olmadı ve arka planda çalışmalar tüm hızıyla devam etti.

Hatta bu süreçte Amerikalı politikacılar bile devreye sokularak FOM üzerinde baskı oluşturuldu. Bu arada, Silverstone’da inşa edilen yeni fabrikada 2026 aracı üzerinde çalışmalar hız kesmeden sürdü.

Tüm bu çalışmalar, FOM’un kapıyı sert şekilde kapatmasının yanlış bir karar gibi görünmesine neden oluyordu.

[Resim: 50908.c953b18f.f1tr.com]

Peki, şimdi ne değişti?

FOM’un artık GM-Andretti projesine yeşil ışık yakmasının arkasında birkaç önemli değişiklik yatıyor. Bunlardan biri, eski F1 pilotu Michael Andretti’nin takım üzerindeki etkisinin azalması. Amerikalı pilot, CEO’luk görevini bırakırken, bu görevi büyük hissedar Dan Towriss devraldı.

Towriss, Michael Andretti’ye göre daha pragmatik bir liderlik sergiliyor ve bu durum, FOM’un beklentilerine daha uygun.

Towriss’in liderliğiyle birlikte GM ve Cadillac’ın projedeki etkisi daha da arttı. Motorsport.com’a göre, bu değişiklik FOM’un nihai kararı üzerinde belirleyici oldu.

Başlangıçta Andretti’nin GM motoruyla yarışması bekleniyordu, ancak şimdi GM, 2028 yılında tam fabrika takımı olarak Formula 1’de yer almayı planladığını açıkladı. Bu süre zarfında takım, Honda veya Ferrari gibi bir üreticinin müşteri motorunu kullanacak, ardından tamamen GM motorlarına geçilecek.

Bu değişiklik küçük gibi görünse de FOM bunu önemli bir fark olarak değerlendirdi.

FOM, Ocak ayında eğer fabrika takımı olarak spora girebilirlerse duruma farklı bakacaklarını duyurmuştu. Şimdi bu durum gerçekleştiği için F1, projenin değer yaratacağını kabul ediyor. FOM'un eski CEO'su Greg Maffei bile bu konuda ikna olmuş durumda.

GM, başvurusunun onaylanması için büyük yatırımlar yaptı.

GM Başkanı Mark Reuss, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “General Motors ve Cadillac için Formula 1’de yarışmak büyük bir onur. Kendimizi sporu daha üst bir seviyeye taşımaya adadık." dedi.

[Resim: 50909.07e49185.f1tr.com]

Andretti ailesinin rolü sürüyor

Michael Andretti’nin etkisi azalmış olsa da Andretti ailesi tamamen çekilmiş değil.

Takımın önemli isimlerinden biri olan Mario Andretti, bu süreçte aktif rol alacak.

Mario, “Formula 1 benim ilk aşkımdı ve hâlâ kendimi en rahat hissettiğim yer burası. Bu projede yer almak benim için bir rüya." dedi.

Michael Andretti ise takım patronu olma hayalini gerçekleştiremese de projeye destek vermeye devam edeceğini belirtti. Sosyal medya hesabından, “Bu başarıda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Sizi destekleyeceğim!” diye yazdı.

Son olarak, FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem’in de bu süreçte büyük rol oynadığını belirtmek gerek. GM’nin başvurusuna başından beri destek veren Ben Sulayem, Andretti’nin reddedilmesinden sonra bile projeye olan inancını sürdürdü.

Şimdi hem FIA hem de FOM’un desteğiyle Formula 1’e giden yol tamamen açılmış görünüyor.

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
(Son Düzenleme: 28/11/2024, 0:57 , Düzenleyen: sadmin.)
28/11/2024, 0:57

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum McLaren Neden Kazanamadı? | Okay Karacan - Serhan Acar | 305 km sadmin 0 31 Dün, 16:55
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Max Verstappen "Buradayım" Dedi, McLaren'de Eksikler, Yuki Tsunoda Red Bull'da | Formula 1x1 #04 sadmin 0 62 08/04/2025, 2:27
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Formula 1 Japonya GP 2025 Değerlendirme: Verstappen'in Sürüşü, Norris-Piastri rekabeti sadmin 0 54 08/04/2025, 1:53
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler:
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1