Trafiğin en yoğun olduğu zamanlarda emniyet şeridinden siren çalıp 'çakar' lamba kullanarak geçen araçların hepsi gerçekten resmi görevli mi? Elbette değil. Bazı uyanıklar, çıldırtıcı trafikte kalmamak için araçlarına siren, tepe lambası ve çakar lamba taktırıp emniyet şeridini ihlal ediyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün verilerine göre; 1.5 yılda usülsüz çakar lamba kullanan toplam 649 sürücüye ceza kesildi.
Peki aracına taktırdığı donanımlarla emniyet şeridini ihlal eden trafik canavarlarına ne ceza kesiliyor? Karayolları Trafik Kanunu'na göre ışıklı donanım kullanan şoförlere kesilen ceza sadece 72 lira. Tabii yakalanırlarsa... Bu cezayı göze alan sürücüler de, yakalanana kadar trafikte sıkışıp kalmadan yoluna devam ediyor.
Bu donanım araçlara nasıl takılıyor? Trafik ekipleri çakma tepe lambalarını fark etmiyor mu? İşte bu soruların yanıtını bulmak için Habertürk ekibi olarak harekete geçtik, bu donanımı aracımıza takarak trafiğe çıktık. Bakın başımıza neler geldi... İlk durağımız İkitelli Organize Sanayii. Her yerde araca dış donanım takan atölyeleri bulmak mümkün. Üstelik herhangi bir izin belgesi istenmiyor. Çünkü bu donanımları satmak ve takmak serbest. Aracımıza 1500 TL değerinde ön çakar, seyyar tepe lambası ve siren taktırdık. Yaklaşık 1 saat süren çalışmanın ardından araç, ilk bakışta resmi görevli izlenimi vermek üzere hazır hale geldi.
İSTOÇ yoluna çıktığımız andan itibaren çakarlarımız ve tepe lambamız açık olarak trafiğin her tıkandığı noktada sirenimizi çaldık. Önümüzdeki araçları yol vermeye zorladık ve emniyet şeridine girdik.
EDS'siz yolda yaptığımız deneme sırasında trafik ekiplerinden biri tarafından plakamız anons edilerek kontrol edilmiş olmalı ki denetim yapan bir polis memuru tarafından durdurulduk. Ehliyet ve ruhsatı gösterdik. İstanbul Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bu deneme sürüşü sonunda ceza yemedik. Ancak aksi halde bunun cezası sadece 72 lira.