2026 için planlanan kural değişiklikleri sonrası araç hızlarının 2022 seviyesine dönmesi planlanıyor.
2026 yılı için hazırlanan yeni Formula 1 kuralları büyük tartışmalara neden olmuştu. Ancak FIA, takımlar ve Formula 1 organizasyonu, başlangıçta ortaya çıkan riskleri ortadan kaldırmayı başardı.
Tur sürelerinin gerileyerek Formula 2 seviyelerine yaklaşacağı endişesi karşısında organizatörler, bu durumu önlemek için aerodinamik yük değerlerini üç yıl öncesine yani 2022 seviyelerine geri döndürdü.
Ayrıca, araçların birbirini takip etmesi daha kolay hale getirildi ve araçların arkasında oluşan hava akımının 2022'deki kadar temiz olması planlandı.
Haziran ayından Aralık ayına kadar 2026 kuralları üzerinde birçok değişiklik yapıldı. Bu değişikliklerden en önemlisi, difüzörün boyutunun artırılması ve rampanın uzatılması oldu. Buna ek olarak ön kanadın yüzeyi genişletildi.
FIA ve takımlar bu sayede 50 puanlık aerodinamik yük kazandı ve yüzde 40’lık kayıp riski ortadan kaldırıldı.
Böylece, araçların yere basma kuvveti 2022’deki değerlere yaklaştırıldı.
Pirelli Motorsport'un başındaki Mario Isola da bu durumu Formulapassion'a şöyle doğruladı: "Şu anda yüksek yere basma kuvveti modunda araçlarımız, mevcut seviyeden yaklaşık %15 daha düşük değerlere sahip."
Ancak Isola, bu verilerin doğruluğunun zamanla netleşeceğini belirtti.
Aerodinamik yükün geri kazanılmasının yanı sıra, araçların ağırlığı da yaklaşık 30 kilogram hafifletildi. Azalan yer etkisi nedeniyle, araçların yerden yüksekliği artırılacak ve süspansiyonlar yumuşatılacak. Bu da mekanik tutuşu artıracak ve düşük hızlardaki manevra kabiliyetini iyileştirecek.
Hibrit motorların uzun süreli güç üretmesinde zorluklar olsa da, düzlüklerde her iki kanadın da açılması sayesinde performans düşmeyecek. Dolayısıyla, tur süreleri mevcut seviyelerden çok uzak olmayacak.
Mario Isola da bu durumu şöyle açıkladı: "Takımlar 2026’ya %15 daha az yere basma kuvvetiyle başlarsa, bu da yaklaşık 2022 seviyelerine denk gelir ve bunu hızla telafi ederler. Böyle büyük bir kural değişikliğinde gelişim süreci başta çok hızlıdır."
Bir diğer sevindirici gelişme ise araçların arkasında oluşan hava akımının temizliği. 2022 kuralları, araçların birbirini daha kolay takip edebilmesi için geliştirilmişti. Ancak yıllar içinde yapılan güncellemeler, bu avantajı neredeyse 2021 seviyelerine geri çekmişti.
2026 araçları, bu sorunu çözmeyi vaat ediyor.
Racing Bulls Teknik Direktörü Tim Goss bu konuda şöyle konuştu: "Hava akımı temizliği ve takip kolaylığı açısından araçlar daha iyi olacak. Muhtemelen şu anki durumdan daha iyi bir konumda olacağız ve 2022’nin başındaki teknik döneme geri döneceğiz."
Bu iyileşmenin nedeni ise "inwash" adı verilen aerodinamik tasarım. Bu tasarımda ön kanat ve taban, lastiklerin arkasında oluşan türbülansı aracın içine yönlendiriyor. Günümüzde ise tüm takımlar bu türbülansı dışarıya itmeye çalışıyor.
Ancak, pistteki mücadele açısından bu temiz hava akımının ne kadar gerekli olduğu tartışmalı çünkü yeni kurallar, geçişleri kolaylaştırmak için ek özellik sunuyor. Yarış sırasında öndeki aracı takip eden sürücüler, motorun elektrikli bölümünü daha güçlü bir moda alarak 300 km/s hızda fazladan 70 beygir, 320 km/s hızda ise 200 beygir ekstra güç kullanabilecek.
Ayrıca enerji yönetimi ve şarj stratejilerindeki farklılıklar, araçlar arasında düzlükte büyük hız farkları yaratabilir. Bu durum, geçişleri doğallıktan uzaklaştırabilir.
Eğer bu sorun oluşursa, FIA devreye girerek yarış dinamiklerini korumak için gerekli adımları atabilir. Şimdilik öncelik, beklenen performansı artırmak olacak.
tr.motorsport.com