Pilotlar ve Takımlar Şampiyonluklarının belirlenmiş olması, sezonun son son yarışında Formula 1 takımlarına hafta sonlarında normalde test edemeyecekleri ayarları deneme fırsatı sağlıyor.
Bu sayede tasarımcılar, şu anki araçları test için kullanarak 2018 sezonu için pist dataları elde ediyor.
Mercedes W08ön süspansiyon
Mücadele baskısı ortadan kalkınca Mercedes bile, Brezilya GP'sinde W08 ile bazı 'deneysel' değişiklikler ve ayarlar yaptığını itiraf etti.
Gümüş Oklar, Interlagos'ta farklı süspansiyon ayarları denedi ve iki pilotları ile birden Cuma antrenmanlarında karşılaştırmalı testler yaptı.
Ferrari SF70H ön kanat detay
Ferrari'nin ilk antrenmanlardaki odağı ise, ön kanadın içine yerleştirilmiş ekstra basınç sensörleri ile veri toplamak oldu.
CFD ve rüzgar tünelinden alınan verilerin pistteki karşılığını ölçmek için yerleştirilen bu yedi ekstra sensörün, takım tarafından yuvarlak içine alınmış olması ise pit alanındaki fotoğrafçılarımızın işini kolaylaştırdı.
Bu sensörler sayesinde 2017 kanadının güçlü ve zayıf noktaları öğrenilerek, 2018 tasarımı için notlar tutulacaktır.
Bu fotoğraf sayesinde ayrıca normalde pek görme şansımız olmayan ön kanadın alt bölümünü de inceleyebiliyoruz.
Dikkat çeken noktalardan ilki, kanadın en alçak noktalarına yerleştirilmiş olan titanyum plakalar. Bunlar, ön kanadı yük değişimlerine ve Interlagos'un tümsekli zemine karşı kanadı koruyorlar.
İkinci bir dikkat çekici detay ise, kanadın arkasına doğru uzayan ve lastik püskürtmesini düzenleyen kanatçıkların uzunluk ve kalınlıkları.
Ferrari SF70H optik sürüş yüksekliği sensörü
Ön kanattaki basınç sensörlerinden alınan verilerin, burnun altına yerleştirilen sürüş yüksekliği sensörünün verileri ile paralel bir şekilde kullanılacağını belirtmekte de fayda var.
Red Bull RB13 yan duvar
Red Bull'un tasarım felsefesini rakiplerinden ayıran bir alan da ön kanat yan duvarındaki kanatçıklar. Dikine giden yarıktan, kanadın boyu boyunca eğimli bir şekilde uzanan kanatçığa kadar tüm parçalar diğer takımlardan daha farklı kullanılıyor.
Bu uzun kanatçığın görevi, bir girdap oluşturarak lastik püskürtmesinin olumsuz etkilerini azaltmak.
Red Bull RB13 push rod süspansiyon
Red Bull'un gelecek yıl için yapılan çalışmalardan başka biri ise, push rod bağlantı noktalarından birinin ters takıldığı (kırmızı ok) yeni bir süspansiyon tasarımı.
Takım, aracın sürüş karakteristiği üzerinde değişiklik yaparak, süspansiyon hareketlerindeki 'sertliği' azaltmayı ve bu sayede aero departmanının daha da verimli çalışmasını hedefliyor.
Force India VJM10 maymun koltuğu
Ekstra performans arayışı ile birlikte birkaç yarış önce VJM10'a yeni bir maymun koltuğu takan Force India, Interlagos'da öndeki kanatçığı sıcak egzoz gazlarından korumak için üstüne bir altın kaplama yapıştırmış.
Force India VJM10 bargeboard, Meksika GP
Force India'nın ilk kez Meksika'da piste sürdüğü başka bir güncelleme ise, W08 ve RB13'de de bulunan taban kanatçıkları.
Takım son iki yarışta bu tabanı kullanmadı ancak 2018 çalışmaları kapsamında Brezilya'da parçayı tekrar test etti.
Force India jant detay
Force India ayrıca yukarıdaki fotoğraftan da (sol) anlaşılabileceği üzere yeni bir arka jant denedi.
Bu parçanın iki avantajı olması bekleniyor. İlki, jant yüzeyini arttırarak, lastik ve tekerlek arasındaki sıcaklık değişimi dengesini düzenlemek ve bu sayede lastik performansını arttırmak.
İkincisi ise aerodinamik kazanç. Kademeli bir akım yaratılarak, lastiğin yan tarafındaki hali hazırda püskürtme nedeniyle dağılmış olan türbülanslı akım düzenlenmeye çalışılıyor.
Bu yeni bir fikir olmamakla birlikte, Force India'nın tasarımı, Red Bull'un 2017 başından beri kullandığı (sağ resim) jantın tam tersi yönünde bir dizayn.
Force India arka tekerlek püskürtme sensörü
Pilottan alınan geri bildirimler çok önemli olsa da takımlar yeni tasarımlar üzerinde çalışırken datalara ihtiyaç duyuyorlar.
Bu nedenle iki Force India sürücüsü de ilk antrenman seansında araçlarında bir dizi aero sensörü ile piste çıktı. Estaban Ocon'un aracında büyük bir kiel probe yer alırken, George Russell'ın otomobiline ise daha küçük bir sensör ve bir kamera yerleştirilmişti.
Renault Sport F1 Team RS17 hava girişi detay
Kurallar açısından iki yıl arasında çok büyük bir değişiklik olmaması, Renault'nun 2017 aracını anlama çalışmalarını gelecek sezon için de anlamlı kılıyor.
Takım 2018'de tamamen yeni bir araçla yarışacaklarını açıklamış olabilir ancak bu demek değil ki Enstone ekibinin yeni otomobili 2017 aracından izler taşımasın.
Renault'nun Brezilya'daki planlarından biri, şu anki aracın kritik alanlarını anlamaya çalışmaktı.
Halo'nun geliyor oluşu, takımları bu güvenlik parçasının araç üzerindeki aero etkilerini çözmek durumunda bırakıyor. Renault bu alanda data toplamak için iki çözüm geliştirmiş.
Bunlardan ilki, hava girişinin altındaki dikey destek kolonuna yerleştirilen hava akımı sensörleri.
Nico Hulkenberg, Renault Sport F1 Team RS17 kask detay
İkinci yöntem ise klasik ama hala işe yarayan bir yaklaşım oldu. Takım, Nico Hulkenberg'in kaskı üzerine püsküller taktı ve pilotun kaskı üzerindeki hava akımını araca yerleştirilen yüksek hızlı kamera ile izledi.
Bu sayede Halo ve kask'ın ortak aero etkisinin ölçülmesi planlanıyor.
Renault Sport F1 Team RS17 aero sensörü
Takım ayrıca ön kanadın arkasına yerleştirdikleri kiel probe'u ile, ön kanadın lastik püskürtmesi üzerindeki etkisi hakkında veriler elde etti.
tr.motorsport.com