Formula 1 araçlarının daha güzel ve daha hızlı olması planları kapsamında bazı değişiklikler yapıldı ve bunlardan birisi lastiklerin genişlemesiydi. Lastiklerin farkı sadece pist üstünde hissedilmeyecek.
Daha büyük ve ağır lastiklerle pit stop zamanlarının etkilenmemesi için pit ekiplerinin daha fazla çalışması gerekti. Bu seneki arka lastikler 80, ön lastikler ise 60 mm daha genişler.
Lastiklerin daha ağır olmasının yanında aynı zamanda daha geniş olması, bijon tabancasının daha ileriye yerleştirilmesi anlamına geliyor. Bu yüzden geçen senelerde olduğu gibi istikrarlı bir şekilde hızlı pit stoplar yapmak daha zor olacak gibi görünüyor.
Ancak takımlar daha yavaş olma konusunda geri adım atmıyorlar. Bu açıdan geçen seneden daha yavaş olmama konusunda kararlılar.
Sınırı bulmak
Felipe Massa, Williams FW40
Geçen sene, tüm sezon boyunca genel olarak hızlı olan takım Williams olmuştu. Williams pit ekibi, geçen sene 21 yarışın 11'inde en hızlı pit stop zamanını kaydetti ve en hızlı pit stop süresi Bakü'deki Avrupa GP'de 1.92 sn olarak ölçüldü.
Takımın sportif patronu Steve Nielsen, bir önceki sene pit konusunda en sorunlu takımlardan birisi olmalarının ardından geçen seneki gelişimin gurur verici olduğunu söylemişti.
Nielsen "F1, hem pist üstünde hem de pist dışında rekabetin en üst seviyede olduğu bir yer. Bu yüzden rakiplerimizin, özellikle pit stoplarda hızlı olmayan bir takım olmamız sebebiyle geçen seneki hızımızı sevdiklerini sanmıyorum."
"Çok teknik bir çözümü yok. Çok az teknik olay vardı ancak asıl büyük olan olay, Williams olarak insanları, asıl ekibi dinlememiz oldu. Doğrudan ekipmanları ve aracı tasarlayan insanlarla konuştuk."
"Ekipmanları ve araç arasında bir etkileşim oldu. Hepsi bu. Değişen tek şey buydu. Bunun sonucunda büyük fayda sağladık." dedi.
Daha geniş bir sonuç
Pit stoplar konusunda zirvede kalmak isteyen Williams, 2017 için hazırlıklara geçen senenin ortasında başlamış.
Değişikliklere göre yeni ekipmanlar tasarlanmış ve 2016 aracına daha ağır lastikler yerleştirilerek antrenmanlara başlanmış. Pirelli, yeni lastikleri tanıtır tanıtmaz gerçek pit stop antrenmanları başlamış.
Ön lastikler 1'er, arka lastikler ise 2'şer kilo artacak olmasına rağmen Williams pit stopların yavaşlamamasını planlıyor.
Nielsen "Williams pit stopunda 34 işlem oluyor. Tüm bunlar 2 saniyelik arada olmak zorunda. Bunlar içerisinde olabilecek hata, pit stopu geciktirebilir."
"Bu 34 işlemin 12'si daha büyük ve ağır olan lastiklerden etkileniyor. Etkilenmeyen çok fazla şey var ancak etkilenenler de var."
"Mesela, lastikler daha büyük ve ağır olacağı için, özellikle arka jant somunu daha içeride. Bu yüzden bijon tabancasını kontrol eden eleman için durum daha zor olacak. Buna uygun olması için ekipmanda ve teknikte bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldık." dedi.
Sorunlu alanlar
Felipe Massa, Williams FW40
Williams, gerçek lastikler gelene kadar jantların daha geniş olması sebebiyle bijonun daha az görülmesi sonucu sorun yaşamaktan endişe duymuş.
Nielsen "Bu yardımcı olmuyor. Gerçek ekipmanla antrenman yapana kadar bundan endişe duyuyorduk. Ancak korktuğumuz kadar kötü olmadı."
"Sınırlayıcı faktör aslında geçiş süreci. Lastik bijonu sökülüp, lastik çıkarılıp, yenisinin takılması süreci. O arada vakit kaybediyoruz."
"Bunun sebebi 3 kişinin bir kaç cm içerisinde hareket ediyor olması ve lastiklerin eskisine göre daha geniş olması."
"Bu yüzden ekip arasındaki mesafe daha fazla olmalı ve birbirlerine daha fazla boşluk vermeliler. Bu da 0.2 - 0.3 sn kayıp anlamına geliyor. Bu yüzden eski lastiği alıp yenisini takma süreci bijonu söküp takmaktan daha fazla sıkıntı oluyor." dedi.
Hedef zaman
Yeni lastiklerin performansa etkisi, gerçek mücadele başlayana kadar bilinmeyecek. Nielsen, ilk analizlerin gözle görülür bir fark olacağını işaret ettiğini söyledi.
Nielsen "Şu ana kadarki testlerimizde, geçen seneki zamanlarımıza ulaşılabileceğini gördük ancak artık daha fazla sorun olma ihtimali var."
"Geçen sene çok iyi pit stop 2 sn ya da 1.9 sn civarında oluyordu. Bu hedeflere yine ulaşabiliriz ancak bu sene daha çok 2.4, 2.5, 2.6 sn gibi pit stopları göreceğiz. Geçen senekilerden daha uzun olacak." dedi.
Bu sene pist üstünde geçişler daha zor olacağı ve tek pit stoplu yarışların daha fazla olması gündemde olduğu için pit alanındaki mücadele daha büyük önem kazanacak.
Nielsen "1.9 saniyelik pit stop çok güzel bir şey. Herkes onu konuşuyor ve harika bir şey. Gurur duyuyorsunuz ancak önemli olan istikrar."
"4 pit stop yapıyorsanız, birisinin 1.9 diğerlerinin 3.5 sn olmasının bir anlamı yok. Hepsinin 2.5 sn olmasını kabul ederim. İstikrarlı olmalı." dedi.
Bu hafta sonu gerçekleştirilecek Avustralya GP'de gözler pist üstündeki mücadele kadar, pit alanındaki mücadelede olacak gibi görünüyor.
tr.motorsport.com