Japonya’daki kritik yarışa giderken geçtiğimiz yıllardaki derecelerden önceki kazananlara, anahtar istatistikleri ve bilgileri buraya bırakıyoruz. Keyifli okumalar.
Suzuka: Harika 8
Suzuka’nın 8 şeklindeki yapısı onu eşsiz kılıyor ve o, takvimde bu düzene sahip tek pist. Degner 2 ve 130R virajları ile birbirini kesen pist bu nedenle benzer miktarda sağ ve sol viraja sahip. Honda Motor Company’e ait olan Suzuka, 1987’den beri düzenli bir şekilde F1 takviminin bir parçası oldu. 1962’de Hollandalı John Hugenholtz tarafından tasarlanan pist, çeşitli virajları bünyesinde barındırması nedeniyle mükemmel bir test pisti olarak ünlendi ve sürücüler tarafından çok sevildi. Suzuka, yıllar geçtikçe kendine has özelliklerini de kabul ettirdi – dar virajların hemen yanı başındaki sayısız çakıl kaçış alanı küçük hatalar yapsanız bile soluğu bariyerlerde alabileceğiniz anlamına geliyor ve yağmur yağdığında pist yüzeyindeki dalgalanmalar, pistin bir akarsu gibi akıp gitmesi anlamına geliyor ve bu da kızaklamaya neden olabiliyor.
Kilit Viraj – 9. Viraj
4. viteste sağa dönülen bu viraj, kendisinden çok daha ünlü olan 130R’nin altından geçiyor ve yukarıda bahsettiğimiz Suzuka’yla özdeşleşen 8 şeklinin oluşmasında rol oynuyor. Degner 2 olarak da bilinen bu viraj, nispeten yavaş fakat virajın girişindeki tümsek aracın apekse oturmasını zorlaştırıyor. Köprü nedeniyle burada çok küçük bir kaçış alanı var ve burada yapılacak çok küçük bir hatanın bile çok pahalıya mal olabileceği geçmişte kanıtlandı.
Şahsına Münhasır 3’lü
Şampiyonanın ilk 6 sırasında yer alan pilotların Japonya’daki en iyi finiş pozisyonları.
Japonya’da ikiden fazla galibiyeti bulunan sadece 3 sürücü var ve onlardan ikisi mevcut grid üzerinde bulunuyor. Zirvedeki 3 ismin sıralaması bu hafta sonu değişmeyecek – eğer Lewis Hamilton kazanırsa İngiliz pilot 4 galibiyeti bulunan Vettel ile skorları eşitleyecek; bir Vettel zaferi ise Alman pilotun vatandaşı Schumacher’in 6 galibiyetlik rekorundan 1 adım uzakta kalacağı anlamına geliyor. Sürpriz at? Fernando Alonso, Honda’nın kendi evinde pek olası görünmeyen bir galibiyete imza atarsa Lewis Hamilton’la aynı galibiyet sayısına ulaşabilir. Dikkat çekici bir diğer not da – Hamilton’ın Suzuka’da sadece 2 kez kazanması. İngiliz’in diğer zaferi 2007 yılında Fuji Dağı’nın eteklerinde gelmişti.
Hurra Honda!
Ortaklıkları kısa süre sonra sona erecek olsa da mevcut grid üzerinde bir Japon motoruyla yer alan tek ekip McLaren ve onlar aynı zamanda Japonya’daki en başarılı ekip. Ve İngiliz ekibin 9 zaferinin 2’si Honda motoruyla geldi – 88 Senna ve 91 Berger. Suzuka’da son yıllarda baskın olan ekipler ise Mercedes ve Red Bull oldu – son 8 yarışın 7’sini bu iki ekip kazanırken Gümüş Oklar son 3 yarışta gülen taraftı.
İlk Çizginin Taliplileri
Şampiyonanın ilk 6 sırasındaki pilotların Japonya’daki en iyi grid pozisyonları.
Japonya’da en çok kazanan sürücü olan Schumacher, 8 pole pozisyonu ile bu alanda da saltanat sürüyor – o, akranları arasında dokunulmaz görünen Vettel’in 2 katı pole pozisyonuna sahip. Bu hafta sonuna ilişkin soru, F1’in yükselen yıldızlarından birinin ilk kez ilk çizgide yer alıp alamayacağı. Ne Bottas ne Ricciardo ne de Verstappen burada hiçbir yarışa ilk 2 sıradan başlayamadı.
Seb 2. Kez Dalya Diyebilecek mi?
Vettel, Suzuka’da Pazar günü sadece 9 tur lider gitmesi halinde 2. kez dalya diyecek – bu, Schumacher’in 309 tur lider gitme rekorunun oldukça uzağında fakat yine de etkileyici. Muhtemelen daha ilgi çekici olan şey ise şampiyonanın ilk 6 sırasında yer alan 3 pilotun listedeki yokluğu. Gördüğünüz gibi Bottas, Ricciardo ve Verstappen ortalarda yok.
Alıntıya Dikkat
Sanırım bu yıl sahip olduğumuz araç, yüksek downforce ve yüksek hızlı virajlarla (orada) inanılmaz olacak.
Sürücüler Suzuka’yı her zaman seviyor ve iyi bir araçla bunun F1’deki en harika deneyimlerden biri olacağından bahsedip duruyorlar. Williams’tan Felipe Massa bu isimlerden biri ve Brezilyalının birçok meslektaşı da Japonya’ya gitmek için sabırsızlanıyor – tabii onlar sadece piste aşık değiller. Toro Rosso pilotu Carlos Sainz “Fanlar kesinlikle inanılmaz, tutkulu ve çok kibar ve Japon kültürü de çok farklı ve çekici” derken Red Bull’dan Daniel Ricciardo İspanyol’a şu şekilde eşlik ediyor: “Tüm yerel yemekleri seviyorum, aslında geçen yıldan beri ziyaret etmek istediğim bir suşi restoranında bir masa rezerve ettim.”
Kimi 2. Galibiyetini Alabilir mi?
Japonya’da podyum finişler.
Kimi Raikkonen Japonya’da 5 kez podyuma çıktı fakat sadece bir kez kazanabildi – 2005’te McLaren ile. Buna karşın Vettel’in 7 podyumunun 4’ü, Hamilton’ın 5 podyumunun 3’ü Alonso’nun ise 5 podyumunun 2’si yarış galibiyetiydi. Bu, Pazar günü Kimi’nin değiştirmek isteyeceği bir rekor. Bu arada Suzuka’da ilk kez podyuma çıkmayı hedefleyen Bottas ve Ricciardo da benzer bir arzuya sahip olacaklar.
Büyük Rakam
Kendi evinde kürsüye çıkan Japon pilot sayısı; 2 – Kamui Kobayashi
Ve Aguri Suzuki. Kobayashi’nin zaferi 2012’de Sauber ile gelirken Aguri Suzuki ise 1990’da 9. sıradan başladığı yarışta Lola ile kürsüye çıkmayı başardı. Her ikisi sürücü de 3. oldu – bu, bir Japon sürücü tarafından F1’de elde edilen en iyi sonuç. Takuma Sato da 2004 ABD GP’sinde BAR’la 3. olmayı başarmıştı.
;;;