Çin GP'de bazı tekerlek tekerleğe mücadeleler ve strateji savaşı oldu. Ancak yarışın başındaki güvenlik aracı olmasaydı Vettel ve Hamilton arasında gerçek bir galibiyet mücadelesi izleyebilirdik...
2017 sezonu başlayalı henüz 2 yarış olsa da Ferrari ve Mercedes arasında şampiyonluk mücadelesi olacak gibi görünüyor. Lewis Hamilton ve Sebastian Vettel, birer galibiyet ve ikincilikle şampiyonanın zirvesinde yer alıyorlar.
Şanghay'daki zorlu pazar günü, her iki pilot için de durum tersine gidebilirdi ancak ikisi de klaslarını göstererek eğlenceli yarışta takım arkadaşlarının açık ara önünde yer almayı başardılar.
Yarış günü yağan yağmur, takımlar için özellikle yağmur lastiklerindeki deneyimsizlik yüzünden belirsizlik oluşturdu. Yağmur lastikleri Barcelona'da test edilse de o dönemden sonra lastiklerde değişiklik yapıldı.
Ancak öğle saatlerinde pist kurumaya başladı ve yağmur lastikleri menüden çıktı. Start esnasında pistin büyük bölümü kuruduğu için geçiş lastikleri mi yoksa kuru zemin lastikleri mi olacağı sorusu gündeme geldi.
Pilotlar gride çıkış sürecinde birden çok tur atarak pist koşullarını anlamaya çalıştılar ve sonunda çok kaygan olduğu için gridin neredeyse tamamı geçiş lastiklerini seçti. Sadece Carlos Sainz kuru zemin lastikleriyle başlama kumarı oynadı. İspanyol sürücünün kumarı ilk başta kalkamaması ve geriye düşmesi, aynı zamanda birkaç spini ile ters tepmiş gibi görünse de uzun vadede işe yaradı ve 7. olmayı başardı.
Ön tarafta ise hemen hemen başladıkları pozisyondalardı. Hamilton, Vettel'in ve Bottas'ın önündeyken Ricciardo, Raikkonen'i geçerek 4. sıraya yükselmişti.
Lance Stroll'un Sergio Perez ile teması sonucu pist dışına çıkmasıyla sanal güvenlik aracı devreye girdi ve kuru zemin lastiklerine erkenden geçiş fırsatı tanıdı. Ön tarafta bu fırsatı kullanan tek kişi Vettel'di ve bunun işe yarayacağına ikna olmuştu.
İki Mercedes, iki Red Bull, Vettel'in takım arkadaşı Kimi Raikkonen Ferrari pilotunu takip etmeyip pist üstünde kaldılar.
Güvenlik aracı Vettel'in partisini berbat etti
O cesurca hamle Vettel'e yarış kazandıran hamle olur muydu? Bu sorunun cevabını alamadık çünkü sanal güvenlik aracı biter bitmez Antonio Giovinazzi'nin kaza yapmasıyla güvenlik aracı piste çıktı ve bu süreçte konvoy pit alanından geçerken lider sürücüler pite girdiler ve büyük avantaj kazandılar.
İlk başta avantaj gibi görünen hamle Vettel için büyük dezavantaj oldu ve Ferrari pilotu grubun tamamının gerisine düştü.
Vettel, Hamilton'ın yerine geçmeyi planlarken Sauber'in kazası tüm araçların pitten geçmesini sağladı.
Normalde lider araçlar pite geldiğinde Vettel muhtemelen ana düzlüğe çıkmış olacaktı. Bunun yerine ilk 5'in pozisyonu korunmuş oldu. Vettel'in onları 6. sırada takip etmekten başka bir çaresi kalmamıştı.
Vettel "Güvenlik aracı, tam olarak kuru zemin lastiklerinin çok daha hızlı olduğunu hissetmeye başladığım anda piste girdi. Bu yüzden momentumu ve avantajı kullanamadım. Çok fazla pozisyon kaybettim.
O andan sonra çok çalışmak zorunda kaldı. Öğleden sonra boyunca gösterdiği performansa bakarsak, Giovinazzi kaza yapmasaydı ve güvenlik aracına sebep olmasaydı ilginç şeyler olabilirdi.
Bottas'ın spini
Bottas'ın lastiklerini ısıtmaya çalışırken aşırıya kaçması, diğer Mercedes'in 11. sıraya kadar gerilemesine neden oldu ve Vettel'in bir sıra yükselmesini sağladı.
7. turda yeşil bayrak sallandığında gerçek yarış başladı. Hamilton; Ricciardo, Versappen, Raikkonen ve Vettel'in önünde lider durumdaydı. Birkaç tur büyüleyiciydi çünkü Mercedes, geçen senelerde olduğu gibi ön tarafta kaybolup gidememişti.
İki Red Bull'un süper yumuşak lastiklere geçmesi karşısında Hamilton ve Ferrari pilotlarında yumuşak lastikler vardı. Cuma günkü sürüş eksikliği, sıralamalardan sonraki yağmurun pisti temizlemesi gibi sebeplerden dolayı kimse yarışın nasıl geçeceğini bilmiyordu.
Bu strateji ayrışması, durumu biraz daha karıştırdı çünkü bu sayede Red Bull pilotları daha uzun gitmeyi planlayan diğerleri karşısında daha hızlı olabilirdi. Ancak yumuşak lastikli Hamilton, büyük fark açması sayesinde son bölümde güvende olmak için ikinci kez pite gelerek lider çıkmayı başardı.
Red Bull aslında strateji ile kazanmadan ziyade yumuşak lastiklerde rahat olmadığı için süper yumuşak lastiklere geçmişti.
Ricciardo, arkasından uçarak gelen Verstappen'i engelleyemedi ve Hollandalı sürücü fark açmayı başardı. Ricciardo daha sonra Ferrari pilotlarının baskısı altına girdi.
Ricciardo, Raikkonen'in zorlanmasından fayda sağladı ve yerini kolayca bırakmadı. Ancak Raikkonen'i geçen Vettel, Ricciardo'yu da çok uzun zaman geçmeden cesurca bir atakla ve lastikleri temas ederek geçmeyi başardı.
Lastik ömrünün sorgulanması
Bu dönemde yumuşak lastikli pilotların yarışı tamamlayıp tamamlayamayacağı konusu gündeme geldi. Hamilton, o lastiklerle yarışı tamamlasa 52 tur atmış olacaktı. Vettel'in ise daha fazla.
Raikkonen telsizden "Gerçekten yarışı bu lastiklerle tamamlayabileceğimi düşünüyor musunuz?" diye sordu. Hamilton'a yarışı tamamlayıp tamamlayamayacağı sorulduğunda tamamlayabileceğini dile getirdi.
Süper yumuşak lastikli Red Bull'ların ikinci kez pite gelmesi kesindi ve Verstappen 29. turda pite gelen ilk isim oldu. Bu pit stopun ardından Verstappen, Vettel'in gerisinde kalmaktan kurtulamadı.
Sıralamalarda birinci seansta elenen Verstappen, çok sayıda temiz lastiği olduğu için yarışa yeni bir set süper yumuşak lastikle dönmüştü.
Ricciardo da 33. turda pite geldi ve pit stoplarda ön kanatta ayar değişikliği yaparak ilk bölümdeki olumsuz durumu tersine çevirdi.
Red Bull'ların önüne geçen Vettel ise hızlı turlarla uzaklaşsa da önündeki Hamilton'ın 11 - 12 sn gerisindeydi. Hamilton da lastikleri yarış sonuna kadar kullanmak zorunda değilmiş gibi hızlı turlar atmaya devam ediyordu.
Hamilton şansını kullandı
Vettel 34. turda pite gelerek 2. set yumuşak lastiğe geçti. Normalde Hamilton da onun hemen ardından pite gelerek cevap verirdi ancak hemen pite gelseydi, henüz pite gelmeyen Raikkonen'in arkasında çıkma durumu olabilirdi.
Avustralya'da Verstappen ile yaşadıklarını dikkate alan Mercedes, bu sefer işini şansa bırakmak istemedi ve arada yeteri kadar fark oluşturmaya çalıştı. Yeni lastiklerle Hamilton, çok rahat bir şekilde Raikkonen'i geçebilirdi ancak yine de risk almadılar.
Plan işe yaradı ve birkaç tur sonra pite gelen Hamilton, Raikkonen'in önünde çıktı. Hamilton, pite geç gelerek Vettel karşısında zaman kaybetmişti. Telsizden konuşan Hamilton "12 saniyelik fark nasıl 8'e düştü?" diye sordu. Cevap "Kimi'nin önünde çıkmak için 2 tur geç girmek zorunda kaldık." oldu.
Vettel, yarışın bitmesine 5 tur varken farkı kapatmak için tur başına ne kadar zamana ihtiyaç duyduğunu sordu.
Farkın tur başına 0.7 sn kapanması gerektiğini söylediler. Hamilton, hızlı turlarla cevap vermeyecek olsa bile bu çok aşırı bir hedef olurdu.
Damalı bayrakta aralarında 6.2 sn fark vardı. Bu, son 3 senedir yaşanan Mercedes dominasyonuna benzer bir sonuç değildi ve sezonun geride kalan bölümü için heyecan verici oldu.
Red Bull oldukça geride 3 ve 4. oldular. Verstappen, Ricciardo'nun önünde kaldı ancak en azından yarışın başındaki heyecana katkı sağladılar.
Raikkonen ve Bottas, onların hemen arkasında kaldı ancak takım arkadaşlarının bu kadar gerisinde kalan iki sürücü için pek iyi bir yarış olmadı. Hızlı turları da yarım saniye daha yavaştı.
Giovinazzi'nin kazası sonrası güvenlik aracı girmeseydi, daha da entrika dolu bir yarış olabilirdi. Mercedes'in cebinde daha ne kadar zaman vardı bilmiyoruz ancak muhtemelen çok yakın bir mücadele olacaktı.
Hamilton "Son 20 tur boyunca mümkün olduğu kadar hızlı turlar atmaya çalıştık ve onunla hızlı turlar sürekli değişiyordu. Yarışlar böyle olmalı."
"Muhtemelen gelecekte güvenlik aracının olmayacağı ve farkın 6 sn olmayacağı yarışlar olacak. İkimizden birisi, diğerinin kuyruğunda olacak. Bunun için heyecanlıyım." dedi.
Biz de Lewis...
tr.motorsport.com