Henüz ilk testlerin sonuna gelmedik, kimse önündeki sezon hakkında tahminlerde bulunmak istemese de, takımlar kendi temel performansları hakkındaki fikirlere çoktan sahipler.
Böylesi büyük bir kural değişikliği gelişim sürecinin büyük kısmının sezona yayılması demek ve sonuç olarak performans seviyeleri değişecektir.
Önünüzdeki hafta ikinci testlerde ciddi derecede aerodinamik gelişim parçaları göreceğimiz kesin gibi, tüm bunlar tur başına yarım ile bir saniye arası gelişim anlamına gelebilir.
Yine de ilk bakışta sezonun gidişatı ile ilgili bir şeyler öğrendik, şimdi bunları ortaya koyalım.
Mercedes’in eli çok kuvvetli
Lewis Hamilton Pazartesi günü aracının rakiplerinden “1000 kat daha iyi” olduğunu söylemişti, İngiliz pilot aslında görünümden bahsediyordu. Peki performans olarak bu böyle mi?
Testlerden çok fazla şey öğrenemeyeceğinizi söylerler, ancak bu tamamen doğru değil. F1’in ustalar tarafından bile takip edilmesi zor bir spor hale geldiği doğru, çok fazla değişken var ve farklı lastik hamurlarını değerlendirmek gerekiyor.
Buna ek olarak takımların yakıt miktarlarını da bilmek gerekiyor. Bazıları 30-40 kg ile çalışırken diğerleri 70-80 kg ile çalışıyor.
İlk günde sadece Ferrari ve Williams bu yakıt yükünde adımlı çalıştı, yani gün içinde iki farklı yakıt yüküyle çalıştılar. Bunu tur zamanlarından anlayabildik. Geçen yıl da yakıt olarak benzer bir program yürüttüklerini düşündüğümüzde, Mercedes’in Ferrari’de epey bir hızlı olduğunu söyleyebiliriz.
Salı günü biraz daha fazla fikrimiz oldu, Hamilton yine hızlı göründü, ancak Valtteri Bottas ise hızı elde etmekte zorlanıyordu. Hamilton fark yaratırken, Bottas Ferrari ile aynı düzeyde sürüyordu.
Bazı araçlar ilk günde 700 km yapabilirken, diğerleri neden bozuldu?
McLaren için testler daha önceden alışık oldukları türden bir şok oldu, yeni Honda motoru ilk günden sorun çıkardı ve Vandoorne ikinci gün sadece 40 tur atabildi. Sorunun sebebi yağ tankının hatalı tasarımı gibi görünüyor.
Aksine Mercedes ilk günde 700, ikinci günde 1000 kilometre yol kat etti. Ferrari de ikinci gün 500 km boyunca test yaptı.
Tepedeki takımlar bu konuda daha şanslılar, milyon dolarlık dinamik test makinelerine sahipler ve araçlarını piste çıkarmadan da pek çok şeyi test edebiliyorlar. Öte yandan Haas’ın ikinci günde 100, Force India’nın 80’den fazla tur atması asıl etkileyici olandı.
Ferrari’nin riskli aero tasarımı çalışıyor, ancak araç yeterince hızlı mı?
Ferrari’nin yeni aracı Cuma günü İtalyan spor gazetesi Gazzetta dello Sport’taydı ve yazının başlığı “Ferrari her şeyde risk alıyor” idi. Hiçbir yenilikçi fikir görmeden geçen yıllardan sonra, Ferrari’nin David Sanchez’in önderliğindeki yeni aero takımı zemin, sidepodlar ve hava yönlendiricilerde tamamen yeni bir yola gitti ve çok karmaşık tasarımlar ortaya koydu. İyi haber ise Ferrari’nin bu aero macerasının bazı parçalarının gerçekten işe yarıyor olması.
Ancak bu Mercedes ile yarışmak için yeterli olduğu anlamına gelmiyor, çünkü Alman takım rafine bir araca sahip ve motorda da açıkça ileri yönde adımlar atmış görünüyor.
Ferrari’nin hızı genelde sıralama hızında oldu ve Barselona’da ilk sıralama simülasyonu yapacakları günü görmek ilginç olacak. Red Bull Verstappen ile benzer tur zamanları atabildi ve uzun süre pistte kaldı.
Önümüzdeki hafta, Melbourne’de yarışacak aerodinamik parçalar piste gelmiş olacak ve yarış ile birlikte sıralama simülasyonları da yapılacak. Bu güncellemeler bir saniyeye kadar etkili olabilir, ve henüz bir şey söylemek için çok çok erken.
Yeni Pirelli’ler fazla aşınmıyor, bu yıl kaç pit stop göreceğiz?
2010’da spordan ayrılan Bridgestone’dan sonra hiç bu kadar uzun süre dayanan F1 lastiği görmemiştik.
İkinci test gününde pilotlar araçlarının sınırlarını daha fazla zorlamaya başladılar ve biraz aşınma etkisi görebildik ve lastiklerin değiştirilmesi gereken noktayı anlayabildik.
Pirelli “zorlayamayan” pilotların şikayetlerini dinlemiş görünüyor ve yine de küçük bir aşınma ile farklı stratejilere kapıyı açık bırakmayı başarmış.
Görmememiz gereken şey çoğu yarışın tek pit stopla geçmesi olacaktır. Mekanikerler yeni lastiklerden memnun olmalı, arka lastikler 5 kg daha ağır ve bu pit stopları daha önemli bir hale getirdi.
Red Bull ve Toro Rosso için iyi haber: Yeni Renault motoru iyi çalışıyor
Renault motorunun eskisine göre iyi bir adım attığı açıkça görülüyor. Red Bull her iki günde de bunu azami hızlarda gösterdi.
Artık açıkça daha fazla güce sahipler ve verimli aerodinami ile birlikte güçlü olabilirler.
Toro Rosso da kötü görünmeyen bir araca sahip, ancak düzlüklerde ana takıma kıyasla açıkça daha fazla sürüklenmeye sahip.
Peki sonuç?
Henüz bir şeyler söylemek için çok erken, ancak Mercedes açıkça en güçlü görünen ekip konumunda. Ferrari iyi görünüyor, özellikle de uzun sürüşlerde. Red Bull henüz tur zamanlarını bize göstermedi, ancak viraj ve düzlük hızları rekabetçi bir araç olduğunu gösteriyor.
Arkalarında oldukça yakın bir orta grup var. Williams, Haas, Toro Rosso ve Force India bu sırayla olabilirler, performans olarak oldukça yakın görünüyorlar.
Sonrasında arkadan Renault ve Sauber geliyor.
McLaren ise sezonun soru işareti durumunda. Dayanıklılık sorunları sebebiyle süremeyen ekip henüz çok yavaş ilerliyor. ancak 2015’in tekrarı olduğunu söylemek için de henüz erken. Ancak garajda sinirlerin gergin olduğu ortada.
###