Formula 1’de, sporun yönetici organı FIA, her sene olduğu gibi 2013 sezonu öncesinde de bir takım kural değişikliklerine gitti. Bilindiği üzere 2014 sezonunda yeni motorlar ve yeni aerodinamik yönetmelikleri nedeniyle çok radikal bir değişim yaşanacak. Buna karşılık 2013, nispeten kuralların daha az değiştiği bir yıl olacak. Yeni sezonun başlamasına bir hafta kala, 2013’te uygulanacak olan önemli kural değişikliklerini iki ayrı grupta inceleyebiliriz.
Önce otomobillerle ilgili teknik kural değişikliklerine bakalım:
1- DAHA AZ ESNEYEN ÖN KANATLAR
FIA´nın uygulayacağı yeni kuvvet testleri nedeniyle takımlar, ön kanatlarını daha da güçlendirmek durumunda kalacaklar. Özellikle Red Bull’un başını çektiği ve yüksek süratlerde esneyen ön kanatları engellemek için FIA ön kanada eskiden olduğu gibi tek bir noktadan değil, iki farklı noktadan test uygulayacak.
Geçen sene kanatlara, tek bir noktadan yaklaşık 100 kilogramlık bir yük testi yapılıyordu ve kanatların en fazla 10 mm esnemesine izin veriliyordu.
2013´te ise uygulanan ağırlık ve esneme payı aynı olacak olsa da test, kanadın hem sağında ve solunda, hem de ön ve arka kısımlarında uygulanacak.
2- BASAMAKLI BURUNLAR SAKLANABİLİYOR
Spora 2012´de giren ve çirkin bir görüntü kazandıran basamaklı burunlar alınan karar sonucunda takımlar tarafından özel bir panel ile gizlenebilecek. FIA, Güvenlikle ilgili konulardan ödün vermeden ve takımlara ek bir masraf yaratmadan durumu değiştirebilmek için böyle bir panele izin verdi.
Takımlar, otomobillere daha estetik bir görüntü vermek ve basamaklı bölümü gizlemek için kapatma paneli adı verilen bir panel kullanabiliyor. Şu ana kadar başta McLaren ve Ferrari olmak üzere pek çok takım, bu şekilde bir panel kullandığı görüldü. Yaklaşık yarım kilo ağırlığımdaki panel, çarpma yapısının bir parçası olamıyor. Yani otomobil, ön taraftan bir yerlere çarptığında bu panelin parçalanması bekleniyor.
3- DAHA AĞIR ARAÇLAR
Pirelli, yapısal olarak daha dayanıklı lastikler üretti. Böylece lastikler geçen seneye göre daha ağır hale geldi. Ön lastikler yaklaşık 200, arka lastikler yaklaşık 700 gram ağırlaşınca, FIA 640 kilogram olan otomobil toplam ağırlığını, 642 kilograma çıkardı. Bu ölçümün içinde otomobilin kendisi, tüm kıyafetleri ile beraber pilot ve otomobil içindeki benzin, yağ, su gibi sıvılar da var. Ayrıca takıların ciddi harcamalar yaptıkları ağırlı dağılımı hususunda da, bazı düzenlemelere gidildi.
4- DAHA SIKI KAZA TESTLERİ
Formula 1´de güvenlik sürekli olarak geliştirilen bir alan olan çarpma testleri, otomobillerin ve özellikle pilotun içinde bulunduğu monokok adındaki bölümlerin daha sağlam hale gelmesini sağlıyor. Bu konuda FIA, geleneği bozmadı ve 2013 sezonu öncesinde testleri daha da sıkılaştırdı. Ayrıca eskiden, tek bir monokokun testten geçmesi yeterlyken, FIA artık piste çıkacak tüm otomobillerin monokoklarının testten geçmesini şart koştu.
5- AKTİF ÇİFT DRS YASAKLANDI
Mercedes’in 2012’de kullanmaya başladığı çift DRS sistemi ile tartışmaların odağında yer almıştı. Mercedes´in geliştirdiği sistem sayesinde DRS aktif olduğunda, F-kanal tarzı bir sistem devreye giriyor ve bu da aracın düzlüklerde daha hızlı olmasını sağlıyordu.
FIA, 2013 için bu sistemi yasakladı. Bundan böyle hareketli arka kanat sistemi DRS açıldığında, otomobil üzerinde başka bir yerde hava akımının değiştirilmesine izin verilmeyecek.
Gelelim sportif kural değişikliklerine…
1-DRS´nin ANTRENMAN VE SIRALAMA TURLARINDAKİ KULLANIMI KISITLANDI.
2011´de spora giren hareketli arka kanat sistemi DRS´nin antrenmanlarda ve sıralamalarda, pistin her yerinde serbest bir şekilde kullanılmasına izin veriliyordu.
Aslında yarışlarda geçişleri arttırması için icat edilen DRS, takımlar tarafından gittikçe daha iyi öğrenildi ve hem virajlarda hem de turun tamamında zaman kazandırabilecek bir sistem olarak kullanılmaya başlandı. FIA, bu konunun özellikle hızlı virajlarda güvenliği tehdit eder hale gelmesiyle, DRS´nin Cuma ve Cumartesi günlerinde de sadece pistin belirlenen noktalarda kullanılabileceğini açıkladı.
2-FORS MAJÖR KURALI ARTIK GEÇERLİ DEĞİL
Lewis Hamilton´un İspanya´da, Sebastian Vettel´in ise Abu Dhabi´de sıralama turlarında depoda kalan benzin miktarı ile ilgili olarak yaşadıkları olaylarıın ardından, FIA bu alandaki gri noktayı gidermek için fors majör, yani olağan dışı durum kuralında düzenleme yaptı.
Normal şartlarda, FIA tarafından kontrol yapılabilmesi için hafta sonu boyunca her an otomobillerin deposunda en az bir litre benzin bulunması gerekiyor. Ancak takımlar, sıralamalar bittikten sonra pite gelememeleri halinde araçta durmalarını gerektiren bir arızanın, yani olağan dışı bir durumun yaşandığını kanıtlamaları halinde cezadan kurtulabiliyordu.
Fakat en son Abu Dhabi´de Vettel’in durumu ile ilgili yaşanan sıkıntının ardından FIA bu kuralı değiştirdi ve olağan dışı durum ibaresini kuraldan çıkardı. Böylece araçların pite dönmeleri ve her durumda depolarında zorunlu olarak 1 litre yakıtın bulunması şart hale geldi.
3- SIRALAMALARIN 1. SEANSINDA ARTIK 6 ARAÇ ELENECEK
HRT´nin kapanmasıyla birlikte geriye 11 takım kaldı. 2010´dan beri gridde 12 takım olması sayesinde yarışan 24 otomobilden 7’si, sıralamaların ilk seansında eleniyordu. 2013’te yarışan otomobil sayısının 22’ye inmesiyle beraber, artık 6 pilot ilk seansın sonunda elenecek. Bu da Marussia ve Caterham´ın yanında, muhtemelen diğer takımlardan iki sürücünün ilk seansta eleneceği anlamına geliyor.