Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan, yaşı 20'yi dolduran araçların çevre ve insan sağlığı açısından zararları göz önünde bulundurularak trafikten çekilmesi gerektiğini söyledi.
Gülan, açıklamada, Türkiye'de 16 yaşın üzerinde hafif ticari ve binek otomobil olmak üzere 3,5 milyon araç bulunduğunu anlattı.
Yeni üretilen araçların bir kilometredeki karbondioksit salınımının 120-130 gram olduğunu anlatan Gülan, "16 yaşın üzerindeki bir arabanın karbondioksit salınımı 210 gramdır. Bu 90 gram civarındaki farkı 3,5 milyon arabayla çarptığınızda temizlenmesi gereken karbondioksit salınımı çok yüksektir" diye konuştu.
Gülan, AB raporuna göre 16 yaşın üzerindeki aracın çevreye verdiği zararının temizletilmesi için harcanan paranın 8 bin 460 avro olduğunu, bu bedelin herkes tarafından ödendiğini vurgulayarak, "Türkiye'de 20 yaşın üzerindeki araçlar, çevreye verdiği zararın yanı sıra fren sistemindeki eksikliklerle de büyük tehlike oluşturuyor" dedi.
Eskiden 100 kilometre hızda 50 metrede durabilen araçların, bugün 30 metrelerde durabildiğine dikkati çeken Gülan, şöyle konuştu:
"Ekonomik ömrünü tamamlamış araçların yenilenmesi ülkeye çok büyük katkı sağlayacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sürekli sunumlar yapıyoruz. Bu konuyu İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına da iletiyoruz çünkü bunun birkaç bakanlıkla ilgili konusu var. Bu konuda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 100 bin ağır vasıtayı satın alıp trafikten çekme modeli başarılı olmuş ve çevreye önemli katkı sağlanmıştır. 20 yaşını doldurmuş araçların da daha talep göreceği pazarlara ihraç edilmesi ya da trafikten çekilmesi önerilerimizi belli aralıklarla devlet yetkililerine aktarıyoruz."
Gülan, hurda araçlarla ilgili geçmiş yıllarda hayata geçirilen uygulamaları hatırlatarak, belli yaşı geçen araçların trafikten çekilmesini istediklerini sözlerine ekledi.