FIA, WRC 2027 kurallarının daha uygun maliyetli ve esnek olacağını açıkladı.
FIA, 2027 Dünya Ralli Şampiyonası kurallarında, üreticilere daha fazla güç aktarma sistemi esnekliği sağlamayı ve maliyetleri düşürmek için belirli bileşenlerde maliyet sınırı uygulamayı hedefliyor.
Yeni kuralların detaylarının önümüzdeki ay Dünya Motor Sporları Konseyi'nde açıklanması beklenirken, taslak öneriler geçtiğimiz hafta sonu Japonya Rallisi’nde takımlara sunuldu.
Mevcut Rally1 çerçeve şasisi, 2022'den bu yana artırılmış güvenlik seviyeleri ve farklı araç modellerine uyum sağlama kabiliyetiyle öne çıkıyor. 2027 itibarıyla bu şasinin uyarlanarak kullanılmaya devam etmesi planlanıyor. Ayrıca, şasi üretiminin sadece otomobil üreticileriyle sınırlı kalmayıp tuning şirketlerine de açılması gündemde.
2025 ve 2026'da hibrit gücün askıya alınmasının ardından, 2027'de üreticilere içten yanmalı motor, hibrit ve tamamen elektrikli güç seçenekleri sunulması planlanıyor.
Farklı güç aktarma sistemlerine sahip araçlar arasındaki performans farkları ise Dakar Rallisi’nde kullanılacak bir tork ölçer ile dengelemeye çalışılacak.
FIA Yol Sporları Direktörü Andrew Wheatley, "2027'de süreç farklı olacak. Yeni dönemde, temel alınacak bir çekirdek araç tasarımı sunulacak ve üreticilere daha fazla esneklik tanınacak."
"Gelecek için belirlediğimiz prensiplerden biri, üreticilere esneklik sağlamaktı. Bu sayede, tamamen elektrikli, hibrit veya içten yanmalı motor sistemleri üzerinde düşünme fırsatları olacak. Ancak daha basit bir araç tasarımının sunduğu ticari avantajlar nedeniyle, üreticilerin daha geleneksel bir güç aktarma sistemine yönelmesi muhtemel görünüyor."
"Eğer bir üretici tamamen elektrikli bir sistemle katılmak isterse, bu da mümkün olacak. Diğer şampiyonalarda tork ölçerlerin güvenilirliği ve tutarlılığı oldukça başarılı. Dakar Rallisi’nde bunu pratikte görüp nasıl çalıştığına dair daha net bir fikir edineceğiz."
"Tork haritasına göre bir motor inşa ediyorsunuz. Bu 500 beygir gücünde bir araba olabilir ancak tork haritası bunu 380 beygir gücüne sınırlandırır. Bu benim için ilginç bir konsept."
Ayrıca FIA, güncel Rally1 araçlarının yaklaşık bir milyon euroya ulaşan maliyetlerini eleştirerek, 2027 yılına kadar bu maliyeti 400 bin euroya düşürmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda bileşenlere yönelik maliyet üst sınırı önemli bir adım olarak öne çıkacak.
Wheatley, üreticilerin bu konuyu ciddiyetle ele aldığını belirterek, maliyetlerin önemli ölçüde düşeceğine dikkat çekti: "Öneriler onaylandığında, araçların toplam maliyetinin ne kadar düştüğüne şaşıracağınızı düşünüyorum. Belirli parçaları düzenleyerek bu sınırın aşılması zorlaştırılacak ve bireysel bileşenler için maliyet sınırı uygulanacak."
tr.motorsport.com