Aerodinamik gelişimdeki kısıtlamalar, 2020'de yeni prototip yönetmeliklerine geçecek olan FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'nda harcamaları kısma konusunda büyük önem taşıyor.
Üreticiler ve takımlar, henüz isim verilmeyen WEC 2020/21 sezonunun en üst sınıfının kurallarına göre araçlar üretiyorlar ve Cuma günü Le Mans'da açıklanan kurallar ile birlikte aşmamaları gereken yere basma gücü ve sürtünme seviyeleri hakkında bilgilendirildiler.
WEC serisinin organizatörü Automobile Club de l'Ouest'in sportif direktörü olan Vincent Beaumesnil, "Eğer değerleri belirlerseniz, rüzgar tüneline para harcamanıza gerek kalmaz, çünkü herhangi bir kazanım elde edemezsiniz."
"Bu yeni bir süreç olacak ve araçları rüzgar tünelinde değerlendirerek, gövde taraması yapacağız."
"Bu şekilde araçların bizim belirlediğimiz sınırlara ulaşmalarını ancak bu sınırı aşmamalarını sağlayacağız." dedi.
Bu kurallar ayrıca, üreticilere WEC araçlarını hiper araçları ve üst seviye spor veya konsept araçlarını baz alarak üretme fırsatı sunacak.
Beaumesnil, "Kilit nokta şu ki, üreticiler artık araçlarının seklini kendileri belirleyebilecek, çünkü yere basma gücü üretme ihtiyacı onları etkilemeyecek." dedi.
Toyota Motorsport GmbH teknik direktörü Pascal Vasselon ise yeni aero prensiplerinin "ilginç bir yenilik" olduğunu söyledi.
"Şu veya bu kanadı yasaklamaya çalışarak küçük çapta kontroller sağlamak yerine, yönetici kesimin mühendisler olacak ve bu sayede gerçek aerodinamik performans ortaya çıkacak. İşleri yönetmenin en iyi yolu bu."
"Hedef, aero seviyesini ulaşılabilir bir seviyede tutmak, 30 kişinin üç yılda ulaşmayı başarabileceği bir seviye değil. Takımlardaki birkaç CFD (Bilgisayar Akışlı Dinamikler) mühendislerinin başarabileceği bir seviye olmalı."
Mevcut aerodinamikler aynı zamanda, ACO ve FIA tarafından WEC Le Mans 24 Saat yarışı öncesinde draft formatında açıklanan yeni kuralların da odak noktası.
FIA teknik direktörü Gilles Simon, bunun "daha az harcama ile daha çok verimlilik" sağlayacağını ve altı saatlik WEC yarışlarında ve Le Mans'da tek bir aero yapısının kullanılacağını söyledi.
Ayrıca, WEC'teki prototip araçlarda aktif aeroya izin vermek için "doğru zaman" olduğunu, çünkü bunun yol araçlarında da çok olağan olmaya başladığını belirtti.
Bu kuralların hedefi, her ne kadar ACO ve FIA muhtemel bütçeyi azaltacak olsa da, üreticilerin mevcut giderlerini yüzde 25 oranında azaltmaları.
Araçlar, şu an kullanılan LMP1 araçlarından biraz daha yavaş olacaklar. Yeni araçlar için hedef, Le Mans'da 3:20'lerde tur atmak. Bu zaman, geçen yılki pole derecesinden beş saniye daha yavaş.
2020/21 araçları daha az yere basma gücüne sahip olacaklar, daha ağır olacaklar ve ön akstaki kinetik enerji geri kazanımı sisteminden daha az güç alacaklar, ancak içten yanmalı motorlarından yaklaşık 200 beygirlik bir güç artışı elde edecekler.
tr.motorsport.com