NTT IndyCar Serisi yeni Aeroscreen’i Red Bull Gelişmiş Teknolojileri ile birlikte geliştirdi. Chip Ganassi Racing’den Scott Dixon’a göre haloya göre güvenlik açısından pek çok şeyi daha çok yerine getirmekte.
Aeroscreen 2020 IndyCar sezonuyla birlikte hayatımıza giriş yapacak. Titanyum kaplamaya sahip olan ve F1’de kullanılan haloya benzer bir çerçeveye sahip olan tasarımın önünde poli karbonat ince yapılı bir cam tasarıma sahip.
Dixon’a göre bu çerçeve yapı sürücülerin çevresini görebilmesine ve eğimli oval pistlerde önünü görebilmesine izin veriyor.
“Halonun oval pistlerde kullanılamayacağı ile ilgili bazı söylemler ortaya çıktı. Ardından bazı kişiler ‘Kimse bu yöntemi denedi mi?’ diye sorgulamaya başladı. Ardından kullanılan haloyu denedik ve bir problem olmadığı görüldü.”
“Ardından mevcut araca oturtmayla ilgili problem ortaya çıktı. Çok fazla değişiklik yapmak zorunda kaldık. Muhtemelen yeni bir şasi gerekti ve zamanlama uygun olmadı çünkü bunu hayata geçirmek için yaklaşık beş senelik bir plan gerekiyordu.”
“Sanırım Red Bull Teknoloji bu konuda çoğu şeyi doğru yaptı. Bu proje içerisinde çok az bir sürede olsa yer aldım. F1 takımının işleyişini görmek inanılmazdı. Yaptıkları şey tamamen IndyCar’ın istediği şekilde oldu.
“IndyCar’ın PPG ile yaptığı şeyle başladı ve ekranın kendisinin kullanılacağı teknolojiye geçilecek. Bence çok daha büyük bir pencereyi kapsıyor ve bu durum oldukça iyi. Galiba halonun gitmesi gereken yer orası.”
“Estetik olarak herkes kendi fikrini söyleyecek ancak güvenlik açısında oldukça büyük bir adım.”
Aeroscreen’in geç kaldığıyla ilgili sorulan sorulara: “Sanırım bizim için evet. Fakat tekrar söylüyorum, bir şeyi doğru yapmak için ilk adımını doğru atmalısınız. Sanırım halo oldukça hızlı bir şekilde çizildi ve bence gelişmiş bir versiyonu oldukça hızlı şekilde gelecek.”
“Red Bull’un bizimle çalıştığını görmek oldukça hoş. Onların bu işten bir kazançları bulunmuyor. F1’de halonun alternatifi olarak bunu yapmaya çalıştılar. Bunun daha güvenlikli olduğunu düşünüyorlar. Bu yüzden burada bu işe atıldılar. Bu duruma saygım bulunuyor. Bence oldukça hoş bir şey yapıyorlar.”
IndyCar’da 19. yılını geçiren Dixon, serinin kokpit korumasını artırmasını destekleyenler arasında.
“Simülatör sürüşlerini ben yaptım ve Phoenix’de bir teste çıktım. Sanırım sürüş yapan bir başka pilot Josef Newgarden’dı. O Indianapolis’te benim dışımda bu sistemi deneyen tek pilot. Henüz testleri yapılmadı fakat sanıyorum Temmuz sonunda başlayacaklar.”
“İlk parça hazır ve oldukça iyi gözüküyor. ‘Shark fin’ şeklinde mevcut olarak koruma sistemi olan parçaların montaj yeri bulunmakta. Bu yüzden parçanın montajı oldukça kolay.”
]]]