Continental, karlı ve buzlu zeminler için geliştirdiği yeni lastiklerini, sıcaklığın Aralık ayında -10 derecelere kadar düştüğü Finlandiya’da tanıttı
Bir kış lastiğini tanıtmanın en iddialı yolu, hiç şüphe yok ki onu buzla kaplı bir zeminde test ettirmektir. Geçtiğimiz ay Continental tarafından düzenlenen ContiTechnikForum 2014 de, Workshop’ların yanı sıra, lastiklerin yeteneklerini gözler önüne seren zorlu testlerin de olduğu keyifli bir organizasyondu. Markanın ContiIceContact 2 adındaki çivili lastiğini ve ContiWinter Contact kış lastiğini test etmek üzere, Stockholm üzerinden Finlandiya’nın Kittila şehrine bir seyahat gerçekleştirdik.
Kittila, kuzey kutup dairesinde yer alan bir nokta. Doğal olarak kayak turizminin çok geliştiği bölgeye ulaşmak için Stockholm’den yaklaşık 3 saatlik bir uçuş gerçekleştirmek gerekiyor. Bu bölgede yılın bu dönemlerinde günün büyük bir bölümü karanlıkta geçtiği için, organizasyonun ikinci günündeki testler de karanlıkta başlıyor ve sadece kısa bir süreliğine aydınlıkta geçiyor. İlk gün katıldığımız bir takım workshop’lar ile kış lastiğinin yapısını ve bileşenlerini daha yakında görme fırsatı bulurken, ayrıca 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, yaz lastiklerine oranla, fren mesafesini ve yol tutuşu arttıran bu lastiklerin önemi hakkında da detaylı bir şekilde bilgilendiriliyoruz.
Continental’in yeni geliştirilen bir çivi teknolojisine sahip olan IceContact 2 lastiği, sadece Kuzey ülkelerinde sunulduğu için organizasyonda daha çok WinterContact ile ilgileniyoruz. Buna karşılık yine de, çivili lastiklerle donatılmış BMW 1-serisi ve Audi A3’ler ile piste çıkmayı ihmal etmiyor, çivili lastiklerin buz üzerinde sergiledikleri tutunma kabiliyetlerini ve sundukları sürüş keyfini deneyimlemekten kendimizi mahrum etmiyoruz.
ContiTechnikForum 2014’ün ikinci günündeki testlerde, önce Volvo V40’lar ile fren mesafesi ölçümleri gerçekleştiriyoruz. ContiIceContact ve yeni nesil ContiIceContact 2 giydirilmiş V40’lar ile 30 km/s hızla yapılan frenlemelerde, yeni lastiğin, selefine göre yüzde 7 oranında daha kısa bir fren mesafesi sunduğu ortaya çıkıyor. Gerçekleştirdiğimiz bir başka testte de, kış lastiği ile yaz lastiğinin buz ve kar üzerindeki tutunma farklarına tanık oluyoruz. Yaz lastiği giydirilmiş bir BMW 1-serisini buzla kaplı pist üzerinde tutmakta zorluk çekerken, kış lastiğiyle donatılmış araçla hem virajlarda hem de slalom testinde daha iyi bir tutunma elde ediyoruz. Üzerlerinde 190 adet çivi bulunan çivili lastikler ise buzu kazıyan ve üst düzey çekiş sağlayan bir karaktere sahipler.
Bir başka istasyondaysa, Continental’in yeni ContiWinterContact TS 850 P SUV lastiğini, BMW X3, X4 ve Audi Q5 üzerinde, karla kapalı ve trafiğe kapalı bir parkurda deneme fırsatı buluyoruz. 16 inçten 20 inçe kadar ebatları bulunan bu lastik, asimetrik sırt deseni ve blok yapısının etkisiyle, daha iyi bir frenleme ve kar üzerinde, yerini aldığı lastiğe göre, yüzde 5 oranında daha iyi bir tutunma vadediyor. Islak zeminlerdeki tutunmanın da yüzde 2 iyileştiği açıklanmakta. Yüksek köşeler ve dar yivlerle tasarlanan ContiWinterContact TS 850 P SUV, daha iyi bir yol tutuş sağlamak için, dış yüzeylerindeki arttırılmış diş bloğu sayesinde, daha fazla kar alabiliyor ve aldığı karı sürtünmeye çevirebiliyor. Buna ek olarak, kuru zeminlerde tutunma ve daha iyi bir direksiyon tepkisi için de, lastiğin dış kısmındaki diş bloğunda bulunan yivler, bloğun sertliğini arttıracak şekilde tasarlanmış.
ContiTechnikForum 2014’ün en ilgi çekici bölümünün, hepsi birbirinin aynı olan otomobillere giydirilmiş, farklı desen ve bileşenlere sahip lastiklerle gerçekleştirilen fren ve slalom testleri olduğunu söyleyebilirim. Conti ekibinin test ekipmanlarının bağlı olduğu otomobiller, her bir lastikten alınan verileri kaydederek, doğru bileşen ve desenin önemini ortaya koyuyor. Yaz lastiği deseninde kış lastiği hamuru; yaz lastiği deseninde yaz lastiği hamuru; kış lastiği deseninde yaz lastiği hamuru ve kış lastiği deseninde kış lastiği hamuruna sahip örneklerle gerçekleştirdiğimiz testlerde, aydınlatıcı bilgiler elde ettiğimizi söyleyebilirim. Desen ya da hamurunu yazdan alan bir lastiğin, uzun fren mesafesine sahip olduğu ve slalom anında daha fazla kaydığı fark edilirken; bu olumsuzluklar, kış desenine ve hamuruna sahip kış lastiğinin, ortaya koyduğu tutunma becerisini de daha iyi algılamamıza yardımcı oldu.
Continental’in yeni kış lastiği ile ilgili olarak sizleri çok fazla teknik bilgiye boğmak istemedik. Karşılaştırmalı testlerde ortaya çıkan veriler ve sübjektif değerlendirmelerimiz doğrultusunda söyleyebilirim ki; Continental, kış aylarına uygun çok iyi ürünlere sahip. Zaten bu organizasyon için Finlandiya’nın zorlu coğrafyasını tercih etmiş olması da, markanın yeni lastiklerine ne kadar güvendiğini gözler önüne seriyor.